sreda, 17. april 2024.  16:34h
Pročitano 194 puta

Simulacija trgovine između Sarmata i Rimljana 20. aprila u Dolovu

Grupa mladih arheologa iz Fondacije "Neozoik" je tokom marta ove godine u sklopu projekta "Pijačni vremeplov", održala radionice za školsku decu u Dolovu, sa ciljem da upozna decu sa arheološkim nasleđem Sarmata, koji su na mestu sadašnjeg Dolova boravili od 2. veka nove ere i čije naseobine i groblja na lokalitetu Dolovo-Ciglana istražuju arheolozi iz Narodnog muzeja u Pančevu, već nekoliko godina.

U subotu, 20. aprila sa početkom u 12 sati na trgu ispred Doma kulture Dolovo u centru sela, kao finale projekta "Pijačni vremeplov", održaće se rekonstrukcija pijace iz vremena antike U subotu, 20. aprila sa početkom u 12 sati na trgu ispred Doma kulture Dolovo u centru sela, kao finale projekta "Pijačni vremeplov", održaće se rekonstrukcija pijace iz vremena antike Detalj sa plakata

 

Školska deca su tokom radionica pravila posude i nakit po uzoru na sarmatske predmete iz pomenutog perioda.

U subotu, 20. aprila sa početkom u 12 sati na trgu ispred Doma kulture Dolovo u centru sela, kao finale projekta "Pijačni vremeplov", održaće se rekonstrukcija pijace iz vremena antike, koji će biti simulacija odnosno oživljavanje trgovanja robom između Sarmata iz (severnog) Barbarikuma i Rimljana koji žive uz Dunav, tadašnji Limes. 

Organizatori projekta, Fondacija Neozoik, pripremila je replike rimskih novčića, sa kojima će se vršiti simulirana trgovina, oživljavajući prohujalo vreme i stvarajući svest kod dece o kulturno-turističkom potencijalu arheoloških nalazišta u ataru mesta Dolovo. 

Svakako, cilj je i da se ostalim stanovnicima sela pokaže šta se krije u ataru sela Dolovo, na koji način je prošlost ugrožena i kako bismo mogli da oživimo ove arheološke lokalitete u svrhu turizma. 

 

71e2bd95 b099 4375 b414 be2e59d6ab4d

 

Održivost projekta Fondacije Neozoik, ogleda se u mogućnosti da ova aktivnost preraste u dečji arheološki festival koji bi se mogao svake godine održavati u Dolovu.

Projekat je podržala Lokalna fondacija Pančevo kroz program Ideje koje pokreću promene.

Autor:  Pančevo MOJKraj
Ocenite ovaj članak:
(2 glasova)

Dodaj komentar



Saglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00