ponedeljak, 3. jul 2017.  19:00h
Pročitano 4342 puta

Izložba crteža Božura Ivanovića

Izložba crteža i dokumentarnog materijala Božura Ivanovića, biće otvorena u ponedeljak, 3. jula u 19 časova u dva izložbena prostora - Foajeu Kulturnog centra i Svečanoj sali Narodnog muzeja.

Dela ovog pančevačkog akademskog umetnika publika će biti u prilici da pogleda do 28. jula.

Božur Ivanović je diplomirao na Akademiji likovnih umetnosti u Beogradu, u klasi profesorke Ljubice Cuce Sokić 1963. godine. Bio je član Udruženja likovnih umetnika Srbije i Udruženja likovnih umetnika Vojvodine. Kao mlad slikar, od 1965-1970. godine radio je kao scenograf u profesionalnom pozorištu „Jovan Sterija Popović" u Vršcu, gde je kasnije predavao likovnu umetnost na Pedagoškoj akademiji.

Kao student, Ivanović je bio fasciniran fresko-slikarstvom i radio na restauraciji i kopiranju fresaka u Srbiji i Makedoniji. U apstraktnu figuraciju njegovih slika vremenom prodiru banatski motivi - ambari, salaši, kapije, ornamentika na kućama, njive i vinogradi.

U poznim godinama, većinom boravi u Boki Kotorskoj i slika bokeljske predele. Izlagao je na više kolektivnih izložbi, ali mu je zbog političke nepodobnosti u vreme socijalizma bilo onemogućeno da organizuje samostalne izložbe.

Manje je poznato da se Božur Ivanović, pored likovne umetnosti i scenografije, uspešno bavio i dizajnom korica za knjige i grafičkim dizajnom. Sedamdesetih i osamdesetih godina XX veka stvarao je vizuelni identitet brojnih kompanija u Srbiji, uključujući i srpske prehrambene gigante: Mlinarski kombinat „Ratar" – Pančevo i njegova pakovanja za brašno koja pamte generacije i seriju etiketa za Vinarski kombinat "Vršački vinogradi", od kojih su neke i danas u upotrebi.

Povodom 10 godina od smrti umetnika, u okviru paviljona Republike Srbije na Svetskoj izložbi u Milanu 2015. godine, održana je samostalna izložba"Ambari", koja predstavlja umetnički pogled na srpsko selo i ambare, po kojima je Vojvodina poznata u svetu.

Kustos, umetnički direktor i autor kataloga izložbe je Dr Mila Nikolić, arhitekta koja živi na relaciji Pančevo – Beograd – Barselona.

  • Datum:  ponedeljak, 03. jul 2017.
  • Vreme:  19:00 
  • Mesto:  Foaje Kulturnog centra Pančevo 
Autor:  Pančevo.MOJKraj.rs
Ocenite ovaj članak:
(1 Glas)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00