ponedeljak, 6. novembar 2017.  19:30h
Pročitano 4511 puta

Omaž umetniku: Pal Dečov - U dodiru sa prirodom slike – impresije iz ateljea

U ponedeljak, 6. novembra u 19:30 časova u Svečanoj sali Narodnog muzeja Pančevo biće otvorena izložba "Pal Dečov. U dodiru sa prirodom slike – impresije iz ateljea".  

Pal Dečov. impresije iz ateljea Pal Dečov. impresije iz ateljea

Izložba se realizuje u okviru 47. Salona umetnosti Pančeva, a autor postavke je kustos istoričar umetnosti Dimitrije Jovanov. 

Pred publiku će biti postavljeni radovi iz zaostavštine umetnika, medijski različiti (crteži, slike, grafike), uz zastupljenost i onih hibridne, intermedijske prirode (kolaži, objekti, konstrukcije) nastalih u vremenskom rasponu od nekoliko godina (2010 – 2016.) i koji predstavljaju reprezente poznog dela stvaralaštva Pala Dečova, skorijeg datuma.  

Kada pogledamo na celinu stvaralaštva ovog umetnika, iz perspektive obuhvatajućeg i rekonstruišućeg pogleda, od njegove “prve slike“ uviđamo uvek njen, ne nastavak, izričito, u smislu nastavljanja i izgrađivanja istog ciklusa u slikama sekvencama, već stalni nastanak u okviru iste “velike slike“ – univerzuma jedne slike. Linije rodnog tla, pejzaž shvatan i oslikovljen kroz boju - koloristička eksplozija ekspresionistički naglašena ili poentilistički racionalizovana i organizovana u pikturalni poredak, svetovi koji nastaju vizuelizacijom svetlosti, u kojima uočavamo tela (geometrijska), polja, nastala tkanjem i punktiranjem, polazeći od elementarnih jedinica, tačke, crte, mrlje, gestualnih tragova... Sve to čini odlike umetnosti Pala Dečova.

Izložba će biti otvorena do 6. decembra. Ulaz je besplatan.

Pal Dečov  (1951-2016)

Rođen je 1951. godine u Skorenovcu (opština Kovin). Završio je Akademiju likovnih umetnosti, likovni odsek, u Novom Sadu 1980. godine, a postdiplomske studije, odsek za slikarstvo, na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu 1983. Ceo svoj vek proveo je u Opovu, u kojem je, kao direktor, uspešno vodio Galeriju „Jovan Popović“ i Opštinsku narodnu biblioteku, stvorivši veliku zbirku savremene umetnosti. Kao umetnik zaslužuje značajno mesto u istoriji novije srpske i jugoslovenske umetnosti. Njegov umetnički opus karakteriše osoben i istrajan rad, upečatljivo stvaranje, bez lutanja i nesigurnosti. Imao je više desetina samostalnih i preko dvesta kolektivnih izložbi, i bio učesnik više likovnih kolonija, u zemlji i inostranstvu. Takođe, ni uspeh nije izostao, o čemu svedoče mnogobrojne nagrade i priznanja koje je primio za umetnički rad.

  • Datum:  ponedeljak, 06. novembar 2017.
  • Vreme:  19:30 
  • Mesto:  Narodni muzej Pančevo 
Autor:  Narodni muzej
Ocenite ovaj članak:
(2 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00