utorak, 30. april 2024.  13:32h
Pročitano 252 puta

Održana Prva pesnička kolonija u Dolovu

Prva pesnička kolonija pod nazivom „Dolovo je poezija“ u organizaciji neformalne grupe „Pesnici Dolova“ održana je nedavno u Dolovu.

Prva pesnička kolonija pod nazivom „Dolovo je poezija“ u organizaciji neformalne grupe „Pesnici Dolova“ održana je u Dolovu Prva pesnička kolonija pod nazivom „Dolovo je poezija“ u organizaciji neformalne grupe „Pesnici Dolova“ održana je u Dolovu Dom kulture Dolovo

 

Kolonija je održana uz podršku Lokalne fondacije Pančeva kroz program „Ideje koje pokreću promene“.

Podsetićemo se da je pesničkoj koloniji u Dolovu, prethodio niz književnih radionica sa decom iz Osnovne škole „Aksentije Maksimović“ Dolovo, koja su se na ovaj način upoznala sa svetom poezije i različitim pristupima u stvaranju u ovoj vrsti umetnosti.

Deca su u okviru radionica imala prilike i da se sama okušaju u pisanju pesama. Tema je bila slobodna, pa je svako dete dalo neko svoje viđenje, kako se može izražavati u stihovima.

Ono što je karakteristično za ovu pesničku koloniju je okupljanje afirmisanih pesnika i dece koja su putem nedavnih radionica stekla predstavu o pisanju pesama, pa je ovo bila prilika da se deca druže sa svojim iskusnijim kolegama i slušaju njihova kazivanja, kako bi dodatno stekla nova pesnička iskustva.

Uvodni skup, u okviru pesničke kolonije, održan je u prostorijama Udruženja žena „Dolovke“ u Domu kulture gde su predstavnici neformalne grupe „Pesnici Dolova“ pozdravili okupljene i najavili program u nastavku dana. Program je podrazumevao obilazak znamenitih mesta u Dolovu, koja će okupljenim pesnicima poslužiti kao inspiracija za pisanje pesama, koje će se potom naći u zborniku, čije se izdavanje i promocija očekuje krajem maja meseca ove godine.

 

438108534 791028696458629 3850803755588106314 n

 

Na ulazu u prostorije „Dolovki“, koje su ukrašene živopisnim vezenim radovima, goste je dočekao par igrača iz folklornog ansambla KUD-a „Banatski vez“ Dolovo u nošnjama i sa pogačom u duhu tradicije našeg naroda. „Dolovke“ su pripremile specijalitet po kom su prepoznatljive – banatsku štrudlu. Udruženje likovnih umetnika „Vasica“ iz Dolova, predstavilo je slike sa etno-realističnim motivima. Na ovaj način gostima pesnicima, predstavila su se lokalna udruženja iz Dolova sa svojim osobenostima, kako bi i to bio deo inspiracije za pisanje pesama u sklopu pesničke kolonije.

Čitanje prvih pesama odraslih pesnika, započelo je kod „Dolovki“ da bi se nastavilo u okviru obilaska ostalih znamenitih mesta u Dolovu.  

Gosti iz više mesta u Srbiji (Beograd, Pančevo, Bajina bašta, Jabuka, Kačarevo, Baranda), obilazili su sa domaćinima znamenitosti Dolova, pa su tako u dvorištu Filmske kuće „Pavlov“, u porti Hrama Svetog proroka Ilije (crkva Vodica), i u sve tri pravoslavne crkve koje su posvećene prazniku Prenos moštiju Svetog oca Nikolaja (Rumunska crkva, Mala Gornja crkva i Velika Donja crkva), kazivali svoje stihove i kratke priče, a našlo se mesta i za pevanje duhovnih pesama. 

Posebnu atrakciju u okviru susreta pesnika, priredilo je Udruženje „Dolovački lipicaner“, koje je u dvorištu Filmske kuće „Pavlov“, provozalo decu i goste u fijakeru sa upregnutim konjima lipicanerima. 

Nakon obilaska Filmske kuće „Pavlov“, deca - budući pesnici, završili su svoje druženje sa afirmisanim pesnicima, pa je za njih nakon pesničke kolonije, ostala planirana još jedna završna pesnička radionica u školi, kako bi uspeli da srede svoje utiske sa kolonije i napišu pesme za zbornik. 

Gosti pesnici su u nastavku obilaska Dolova, imali i to zadovoljstvo da se od Filmske kuće „Pavlov“, pa do crkve Vodice provozaju fijakerom, razgledajući još jednu atrakciju u Dolovu, a to su fasade starih kuća, koje se u poslednje vreme obnavljaju i sijaju novim sjajem. 

 

438088364 791029649791867 2139176880963818438 n

 

Nakon obilaska sve četiri crkve u Dolovu, program se završio kazivanjem stihova i kratkih priča u Domu kulture uz degustaciju vina Udruženja vinogradara i vinara „Sveti Trifun“ Dolovo. Na kraju, sa velikim zadovoljstvom gostiju i domaćina, izražena je nada da će do sličnog druženja doći i naredne godine.

Sela su mesta gde se čuva tradicija, neguju narodni običaji, pa u tom kontekstu treba pomenuti da se pesnička kolonija odigrala na dan velikog praznika Srpske pravoslavne crkve i srpskog naroda - Lazarevu subotu koji je poznatiji i kao Vrbica. Organizatori skupa izražavaju uverenje da će nekom od pesnika i to biti inspiracija za pisanje pesme koja će se naći u dolovačkom zborniku.

Autor:  Pančevo MOJKraj
Ocenite ovaj članak:
(2 glasova)

Dodaj komentar



Saglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00