petak, 8. septembar 2017.  15:00h
Pročitano 4210 puta

Masterklas portugalske rediteljke Salome Lamaš u Pančevu

U petak, 8. septembra sa početkom u 15 časova, u okviru 4. Pančevo Film Festivala – PAFF, u Studentskom domu u Pančevu biće održan masterklas portugalske rediteljke Salome Lamaš, čiji je film ''Eldorado XXI" prošle godine nagrađen nagradom Svetionik.

U okviru 4. Pančevo Film Festivala – PAFF, u Studentskom domu u Pančevu biće održan masterklas portugalske rediteljke Salome Lamaš U okviru 4. Pančevo Film Festivala – PAFF, u Studentskom domu u Pančevu biće održan masterklas portugalske rediteljke Salome Lamaš Promo

Kako možemo izbrisati granicu između činjenice i fikcije? Rad Salome Lamaš osporava očiglednu granicu između dokumentarnog i fikcionog u pokretnoj slici. Njeni projekti igraju se žanrovima i umetničkim kategorijama, širenjem pojma kinematografije i vizuelne umetnosti kao takve. Ona se bavi pojmom "čekanja" i "očekivanja", što dovodi posmatrača u nepoznate stvarnosti - čak i metafizički trans - što bi moglo predstavljati neku vrstu neugodnosti. Razmatrajući načine na kojima radi s hibridnim dokumentarnim i umetničkim projektima, diskusija će takođe dati uvid u sam proces kreiranja kinematografskog sadržaja iz stvarnosti.

Salome Lamaš je rođena u Lisabonu 1987. Studirala je filmsku režiju i montažu na Escola Superior de Teatro e Cinema u Lisabonu, kao i na čuvenoj akademiji FAMU u Pragu. Radi kao predavač, istraživač i režiser.

Film ''Eldorado XXI" Salome Lamaš nagrađen je nagradom Svetionik na Pančevo Film Festivalu 2016. za "formalno radikalan portret ekstremne tegobe koji kontinuirano ukazuje i problematizuje svoju autsajdersku poziciju". Film je konceptualno zreo prikaz jedne geografski specifične zajednice, koji takođe zahvata i šira pitanja globalnog sveta.

Održavanje masterklasa Salome Lamaš podržala je Ambasada Portugala u Beogradu i institut Kamoeš.

Takođe, masterklas će održati i Nikolaus Gejrhalter, jedan od najcenjenijih i najnagrađivanijih evropskih dokumentarista čiji su filmovi prikazani na gotovo svim većim svetskim festivalima. Njegovi opservacijski filmovi uravnoteženog ritma i statične kamere teme obrađuju vrlo temeljno, bilo da je reč o istraživanju područja oko Černobilja u Ukrajini (Pripyat), putovanju stazom Relija Pariz–Dakar (7915 km) ili istraživanju industrije prerade hrane (Hleb naš nasušni). Masterklas će se održati u četvrtak, 7. septembra u 15 sati, u Studentskom domu u Pančevu.

Pančevo Film Festival - PAFF - je internacionalni takmičarski festival autorskog dugometražnog i kratkog filma, čije će se četvrto izdanje održati od 6. do 10. septembra na više lokacija u Pančevu, a u ovkru kojeg će biti prikazano sedamdesetak filmskih ostvarenja sa svih krajeva sveta. Festival organizuju mladi filmski radnici i umetnici iz Pančeva i okoline okupljeni oko udruženja građanja Pančevački filmski festival, u saradnji sa Domom omladine Pančevo i Kulturnim centrom Pančeva, a pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i Grada Pančeva, i uz podršku Filmskog centra Srbije, Austrijskog kulturnog foruma, Ambasade Izraela, Ambasade Portugala i Italijanskog kulturnog centra. Ulaz na sve filmske projekcije i prateće programe u toku trajanja festivala je besplatan.

Festival obuhvata sedam filmskih programskih celina i brojne prateće programe: radionice (Mali Film), master klasove portugalske rediteljke Salome Lamas (prošlogodišnje dobitnice nagrade Svetionik za najbolji film „Eldorado XXI”) i austrijskog dokumentariste Nikolausa Gejrhaltera, izložbu stripova produkcije Fijuk, koncerte (Nežni Dalibor, Consecration) i žurke (Dj Rudar, Tamara Dinka, Bagherra, WC7, Fantom i Bojan (VHS), Pikili karaoke).

  • Datum:  petak, 08. septembar 2017.
  • Vreme:  15:00 
  • Mesto:  Studentski dom Pančevo 
Autor:  Pančevo.MOJKraj.rs
Ocenite ovaj članak:
(1 Glas)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00