subota, 29. oktobar 2016.  18:15h
Pročitano 15571 puta

Vlasnici ilegalnog doma za stare u Pančevu inspekcija već zatvarala objekte

Nakon jutrošnjeg požara u nelegalnom smeštaju za stare u Pančevu u kojem je 3 korisnika izgubilo život, a 11 povređeno, saznalo se da je inspekcija već dva puta zatvarala Dom za stare zbog neadekvatnih uslova, a da je uhapšena LJ.M. i pored toga, nedavno treći put otvorila smeštaj u ovoj zgradi u Svetog Save 60a u Pančevu.

Predrag Vuletić, pokrajinski sekretar za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova danas popodne prvo je obišao petoro lica smeštenih u Gerontološkom centru u Pančevu Predrag Vuletić, pokrajinski sekretar za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova danas popodne prvo je obišao petoro lica smeštenih u Gerontološkom centru u Pančevu Pančevo.MOJKraj.rs

Ovaj događaj pokrenuo je brojna pitanja od toga kako je moguće da neko po treći put i pored zabrane otvara smeštaj za stare, ali i u kakvom uslovima naši sugrađani provode svoje dane u starosti i ko bi trebalo da proverava kome i za koju namenu izdaje prostor.

Prema raspoloživim podacima, u domu u kome je izbio požar boravio je 21 korisnik, a od tog broja tri korisnika su nakon nesreće preminula, 11 je povređeno, dvoje su preuzeli srodnici, dok je za pet korisnika pozvan Centar za socijalni rad u Pančevu kako bi ih zbrinuo u Gerontološkom centru.

 

Pokrajinski sekretar za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova obišao stare, privremeno smeštene u Gerontološkom nakon požara

Predrag Vuletić, pokrajinski sekretar za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova danas popodne prvo je obišao petoro lica smeštenih u Gerontološkom centru u Pančevu, nakon jutrošnjeg požara u nelegalnom domu za stare.

On je rekao da su od početka godine pa do pre neki dan na teritoriji Vojvodine inspektori socijalne zaštite pokrajinskog sekretarijata zatvorili 29 ilegalnih domova.

To su pre svega domovi registrovani kako ne dolikuje i nije u okviru zakona o socijalnoj zaštiti. Ti domovi bili su registrovani kao privredna društva ili kao pansioni ili hosteli. O domu u kojem se desio ovaj incident mogu da kažem da gospođa koja je uhapšena, njeni domovi kako god se oni zvali, unazad godinu dana tri puta sa današnjim danom su dobili nalog za zatvaranje. Prvi put na Jabučkom putu, drugi put u drugom delu Pančeva, a danas na ovoj adresi gde je izbio požar. Apelujemo na institucije i pojedince ako imaju saznanje ili sumnjaju u postojanje doma, da jave bilo kojoj instituciji socijalne zaštite. Na našem sajtu postoji spisak legalnih i ilegalnih smeštaja za stare, kazao je Vuletić.

 

vuletic predrag

 Na slici:  Predrag Vuletić, pokrajinski sekretar za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova

 

On je istakao da su u saradnji sa Centrom za socijalni rad svi korisnici izmešteni iz takozvanog ilegalnog doma, pet korisnika je smešteno u Gerontološki centar u Pančevu, osam ih je u pančevačkoj, a troje u beogradskoj bolnici. Troje korisnika je na žalost izgubilo život, dok su dvoje korisnika preuzeli srodnici.

Apelujemo na srodnike da provere da li svoje roditelje, s obzirom da nijedno dete nije vlasnik svog roditelja, da provere da li ga smeštaju u ilegalan ili legalan dom koji pruža usluge smeštaja za stara lica, kazao je Vuletić.

U Pokrajini trenutno postoji 16 legalnih domova za stare koje je osnovala pokrajinska vlada i 25 privatnih Domova sa svim neophodnim dozvolama i uslovima za rad.

Uhapšena nijednog trenutka nije bila registrovana za pružanje usluga domskog smeštaja, već smo svaki put dobijali anonimne dojave da u okruženju postoji dom koji se bavi time, i zatim izdavali nalog za zatvaranje, rekao je Vuletić.

Vuletić nema saznanja da li u Pančevu postoji još ilegalnih domova za smeštaj starih, ali je napomenuo da osim 29 zatvorenih, u Vojvodini postoji još 12 domova za stare koji 22. maja ove godine, kada je bio poslednji rok, nisu podneli nove zahteve za licenciranje, te se i oni sada smatraju nelegalnim.

 

gradonacelnik u gerontoloskom

 Na slici: gradonačelnik Pančeva Saša Pavlov, Milenko Čučković, član gradskog veća, Predrag Vuletić, pokrajinski sekretar za socijalna pitanja i Milentije Maksimović iz Gerontološkog centra 

 

Gradonačelnik Pančeva Saša Pavlov još jednom je izrazio žaljenje zbog današnjeg požara i posledica koje je izazvao i apelovao na srodnike da dobro provere gde smeštaju svoje stare.

Milentije Maksimović, rukovodilac domskog smeštaja u Gerontološkom centru potvrdio je da će danas zbrinutih petoro lica ostati i dalje u ovoj ustanovi što je dogovoreno sa njihovim srodnicima, a po izlasku iz Bolnice naći će se način da i ostalih osmoro budu zbrinuti na isti način.

Nakon toga Vuletić je obišao i povređene u požaru, koji su smešteni u Opštoj bolnici Pančevo.

Pokrajinski sekretar za zdravstvo u Opštoj bolnici u Pančevu obišao pacijente povređene u požaru

Pokrajinski sekretar za zdravstvo doc. dr Zoran Gojković obišao je danas pacijente povređene u jutrošnjem požaru u Pančevu, koji su smešteni u Opštoj bolnici i izjavio da je Opšta bolnica postupila propisno i da je blagovremeno zbrinula povređena lica.

U Opštoj bolnici Pančevo pregledano je 11 povređenih pacijenata,od kojih je 8 zadržano na bolničkom lečenju. Svi pacijenti su van životne opasnosti. Dva pacijenta su, nakon ukazane prve pomoći, transpotovana na VMA centar za toksikologiju, a jedan pacijent je premešten na Kliniku za plastičnu i rekonstruktivnu hirurgiju Kliničkog centra Srbije. U tragičnom događaju život su izgubile tri osobe koje su primljene na odeljenje patologije Opšte bolnice Pančevo, gde će se po nalogu nadležnih državnih organa načiniti dalja sudsko-medicinska ekspertiza, navodi se na sajtu Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo.

 

IMG 20161029 100018

Na slici: Zgrada u Ulici Svetog Save 60a u čijem dvorištu su bili stanovi u kojima je izbio požar

 

Po saznanju za tragičan događaj koji se dogodio jutros kada su, nakon požara koji je izbio u objektu u ulici Svetog Save, br. 60a u Pančevu, tri osobe izgubile život, inspektori Pokrajinskog sekretarijata za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova i inspektori socijalne zaštite u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja izvršili su nadzor i, prema prvim informacijama dobijenim sa terena, reč je o ilegalnom domu za stare.

Ministarstvo za rad je saopštilo da je vlasnici navedenog doma prethodno dva puta zabranjivan rad na dve različite lokacije u Pančevu. 

Obavljen je i razgovor sa licem iz obližnjeg restorana koje je, po molbi zaposlenih, pozvalo Hitnu pomoć, policiju i vatrogasce. U toku je prikupljanje podataka o korisnicima i srodnicima koji su ih smestili u ovaj dom, kao i ostalih informacija od zdravstvene službe koja je zbrinula povređene korisnike i od stanice policije koja je izvršila uviđaj, navodi se na sajtu Ministarstva.

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja ponovo apeluje na građane da članove svojih porodica ne ostavljaju u ilegalnim domovima gde nemaju odgovarajuću zaštitu i gde nisu potpisani odgovarajući ugovori.

Za 12 godina postojanja inspekcije socijalne zaštite izdato je 98 zabrana za rad domovima za stare, a od toga je samo tokom druge polovine 2014, cele 2015. i tokom 2016. godine izdato 56 takvih zabrana.

Na zvaničnom sajtu Ministarstva za rad nalazi se spisak svih licenciranih objekata, a iz Ministarstva naglašavaju da postojanje ilegalnih domova za stare ne predstavlja samo nezakonito obavljanje delatnosti i rad „na crno“, već podrazumeva visok stepen ugroženosti života starih osoba i najčešće nedostatak elementarnih uslova za život.

Autor:  Pančevo.MOJKraj.rs
Ocenite ovaj članak:
(5 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00