ponedeljak, 12. oktobar 2015.  13:47h
Pročitano 11549 puta

Donacija CTG aparata Bolnici Pančevo

Ginekološko-akušersko odeljenje Opšte bolnice Pančevo - porodilište, u petak, 9. oktobra dobilo je novi CTG aparat, poklon Rotary kluba "Barbara Celjska"Celje iz Slovenije i Rotary kluba "Pančevo" iz Pančeva.

Načelnik odeljenja dr Rastko Vasić je tim povodom rekao:
"Upotreba ovog aparata je zlatni standard u porodiljstvu i on je neophodan za svako porodilište.
Mi imamo oko 1700 porođaja godišnje i veliki broj trudnica prođe kroz naše odeljenje. Sve trudnice se snimaju ovim aparatom. Uloga CTG-a i sam njegov značaj je ogroman za naše odeljenje. Iako imamo jedan takav aparat, njih uvek nedostaje. Ima puno trudnica, pa je potreba za takvim aparatom je velika. Donacija u ovom trenutku je veoma značajna i bitna. Želim da izrazim veliku zahvalnost Rotary klubu iz Celja''.

Rotary klubovi iz Celja i Pančeva su prijateljski kluibovi,medjusobno se posećuju i sarađuju već osam godina, i do sada su već imali nekoliko zajedničkih akcija.

Predsednik Rotary kluba iz Celja Bojan Cvelfar je izjavio:
''Naši klubovi se stalno posećuju, pa smo na jednoj od takvih poseta osmislili da pomažemo jedni drugima kroz donacije. Ovo je već četvrta takva stvar koju smo zajedno postigli. Mi na prijateljski način pomažemo jedni drugima, za koji ja smatram da je zaista jedini pravi način''.

Bojan Krstić, predsednik Rotary kluba Pančevo je rekao :"Incijativa za ovu donaciju je krenula od strane uvaženog i cenjenog člana našeg kluba, poznatog hirurga dr MilanaTrifunovića. Dr Trifunović je izneo ovu ideju kada je bratski klub iz Celja izrazio želju da donira određena sredstva u humanitarne svrhe.
Njima je bila neophodna ideja, odnosno projekat u šta bi novac mogao da se uloži. Dr Trufunović je odmah odreagovao, a mi smo odluku prihvatili jednoglasno. Ovo možda nije jedna od naših najvećih donacija, ali je jedna od najkorisnijih, jer sve što je vezano za majku i dete je od izuzetnog značaja''.

Naročito je važno kardiotokografsko praćanje rizičnih trudnoća - kada trudnice boluju od dijabetesa, imaju povišen krvni pritisak, ako su RH negativne, kada su se dugo lečile od steriliteta, ako su starije prvorotke i kod prenešene trudnoće. Ginekološko-akušersko odeljenje trenutno koristi dva CTG aparata, dok su dva stara u kvaru. Za popravku ovih aparata neophodno su ne tako velika sredstva za koja se zaposleni na ovom odeljenju nadaju da će doći iz nekih novih donacija.

Autor:  Prim.dr Milan Trifunović
Ocenite ovaj glas naroda:
(3 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00