ponedeljak, 15. februar 2021.  22:53h
Pročitano 1313 puta

Pčelari Pančeva donirali med u četiri ustanove

Društvo pčelara podružnica Pančevo godinama organizuje humanitarne akcije u okviru kojih prikuplja med među članovima i donira ga socijalno ugroženima ili ustanovama u gradu.

Pčelari su med donirali i volonterima Crvenog krsta Pančevo Pčelari su med donirali i volonterima Crvenog krsta Pančevo A.C.

 

Tako je bilo i ove godine. Odlučili su da baš na Sretenje, 15. februara, inače pčelarsku slavu, doniraju med u četiri ustanove. Med su donirali Domu „Srce u Jabuci“ i dnevnom boravku „Neven“ u Pančevu, ali i volonterima Crvenog krsta Pančevo i radnicima Zavoda za javno zdravlje Pančevo.

Aleksandar Cvejić, predsednik Društva pčelara u Pančevu kaže da je teška epidemiološka situacija u Srbiji značajno uticala na pčelarstvo.

Pčelari nisu mogli redovno da obilaze svoje pčelinjake, prihranjuju društva, pripremaju pčele za pašu niti za selidbu društva. U godinu koja je ostala za nama samo pčelari koji su uspeli da presele svoja društva proizveli su tek po koji kilogram meda. Ostali koji nisu imali dozvolu za kretanje u vreme vanrednog stanja ili su bili u izolaciji ostali su praktično praznih tegli. Med korisnicima jeste sladak, ali pčelarima je postao gorak, kaže Cvejić.

On dodaje da se rad udruženja pčelara u prethodnih godinu dana sveo na minimum. Svi pčelari pratili su iz dana u dan dešavanja vezana za pandemiju virusa kovid-19, a sednice na kojima su donosili odluke o svojim aktivnostima su organizovali onlajn.

Iz bezbednosnih razloga i propisanih mera Vlade Srbije odložene su sve pčelarske manifestacije, skupovi, zimske obuke pčelara, godišnja skupština, obeležavanje pčelarske slave... Uprkos tome, svesni smo problema u kojem se celo društvo našlo i dalo nam još jači i veći razlog da nastavimo sa našom humanitarnom akcijom i da među članovima u udruženju prikupimo med koji ćemo pokloniti našim sugrađanima da poboljšaju i ojačaju svoj imunitet i lakše podnesu i dalje nepovoljnu epidemiološku situaciju, kaže Aleksandar Cvejić.

 

Dnevni boravak Neven Pancevo

 

Pčelari su se rado odazvali akciji i poklonili svako po jednu teglu meda.

Kao i svake godine do sada med smo donirali ustanovama u kojima su smeštena lica ometena u razvoju. Ove godine odlučili smo da darujemo i ljude koji su već skoro godinu dana na prvoj liniji u borbi s virusom kovid rizikujući svakodnevno svoje zdravlje. Med smo donirali i volonterima Crvenog krsta i radnicima Zavoda za javno zdravlje u Pančevu, jer smo želeli da damo doprinos očuvanju i njihovog zdravlja. Pandemija nije prošla, borba i dalje traje, u toku je i vakcinacija građana, a zdravstveni radnici i volonteri i dalje su svakodnevno izloženi brojnim zdravstvenim rizicima, obrazložio je odluku Društva pčelara Aleksandar Cvejić.

Kako kaže, na ovaj način želeli su da daju skromnu podršku ovim ljudima za naredni period.

 

IMG a15723cb1112a78dd3225d7a4bf05e11 V 1

 

Pčelari se nadaju da će ova godina biti mnogo bolja, da će moći bez problema da sele svoje pčele širom Srbije kako bi imali što više meda.

Poruka pčelara je „Koristite med svakodnevno kao prevenciju, da ga kasnije ne biste koristili kao lek“.

Autor:  Pančevo MOJKraj
Ocenite ovaj članak:
(5 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00