petak, 24. februar 2017.  19:00h
Pročitano 4376 puta

Tribina: “Gruzijski kneževi, fenomen i heraldička morfologija”

Tribina sa temom: "Gruzijski kneževi, fenomen i heraldička morfologija", biće upriličena u petak, 24. februara od 19 sati u Gradskoj biblioteci u Pančevu.

Gost će biti Dragomir Acović, svetski priznat heraldičar, član Krunskog veća i arhitekta čije arhitektonsko rešenje kripte i crkve Svetog kneza i mučenika Lazara smeštene sedam metara pod zemljom, ispod Hrama sv. Save, posetioce ostavlja bez daha, a ovaj prostor sasvim opravdano kandiduje za najlepšu crkvu u Evropi.

Tema o kojoj će Dragomir Acović govoriti posetiocima tribine, sveobuhvatna je i nedovoljno istraživana. 

Dragomir Acović je za "Pančevac" rekao da su “Gruzijski kneževi, njihova struktura i istorijski karakter, malo su poznat fenomen koji bi se mogao posmatrati kao nastavak Srednjeg veka daleko izvan uobičajene vremenske granice. Njihovo produženo postojanje i funkcionisanje pruža uvid u to kako je mogla da izgleda produžena istorija i našeg naroda da Srbija nije bila "zemlja na putu".

Dragomir Acović je u svom dopisu, povodom ovog gostovanja, dodao da ovo njegovo predavanje nije naučna rasprava, već avanturistički izlet u deo sveta koji predstavlja granicu Evrope.

Inače, pored navedene funkcije i profesionalne opredeljenosti, valja napomenuti i još neka zvanja Dragomira Acovića, kako mlađa publika, koja nedovoljno poznaje Acovićevu radnu biografiju ne bi propustila priliku da ga čuje i pozdravi. 

Dragomir Acović je i Predsednik Srpskog društva za heraldiku, genealogiju, veksikologiju i faleristiku “Beli Orao”, Glavni herold i ko-predsedavajući Registra grbova, urednik “Stematografije” Srpskog heraldičkog društva, član je američkog Društva za ordene i medalje, Društva za proučavanje ordena i medalja Ujedinjenog Kraljevstva, Švajcarskog falerističkog društva, Unije nemačkih falerista (BDOS) i heraldičkih društava Engleske, Ukrajine i Rusije, član je Evropskog društva kulture i uređivačkog odbora “Godišnjaka Beogradskog muzeja”.

  • Datum:  petak, 24. februar 2017.
  • Vreme:  19:00 
  • Mesto:  Gradska biblioteka Pančevo 
Autor:  Pančevo.MOJKraj.rs
Ocenite ovaj članak:
(1 Glas)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00