sreda, 15. maj 2024.  15:54h
Pročitano 331 puta

Položeni venci na spomenik vojvodi Stevanu Šupljikcu u Pančevu

Milenko Čučković, član Gradskog veća Grada Pančeva zadužen za područje rada, zapošljavanja i socijalne politike položio je venac u ime Grada Pančeva na spomenik vojvodi Stevanu Šupljikcu povodom obeležavanja 176. godišnjice Majske skupštine.

Milenko Čučković, član Gradskog veća Grada Pančeva zadužen za područje rada, zapošljavanja i socijalne politike položio je venac u ime Grada Pančeva na spomenik vojvodi Stevanu Šupljikcu povodom obeležavanja 176. godišnjice Majske skupštine Milenko Čučković, član Gradskog veća Grada Pančeva zadužen za područje rada, zapošljavanja i socijalne politike položio je venac u ime Grada Pančeva na spomenik vojvodi Stevanu Šupljikcu povodom obeležavanja 176. godišnjice Majske skupštine Grad Pančevo

 

Odluke Majske skupštine bile su osnova budućim generacijama u njihovoj borbi za ujedinjenje koja se završila ulaskom Vojvodine u sastav Srbije posle Prvog svetskog rata.

Na Majskoj skupštini, 1848. godine u Sremskim Karlovcima, Stevan Šupljikac proglašen je za prvog vojvodu Srpske Vojvodine. 

 

polaganje venca 6 min

 

„Danas obeležavamo 176. godišnjicu od održavanja Majske skupštine koja je vrlo značajna za našu istoriju, za istoriju našeg grada, kao i za sve nas. Polaganjem venca na spomenik Stevanu Šupljikcu, prvom srpskom vojvodi koji je kao oslobodilac došao u Grad Pančevo, izražavamo zahvalnost. Učesnici u tim istorijskim događajima su za nas uzor. Njihova vizija i hrabrost ostaju izvor inspiracije i podstrek za dalje izgradnje zajedničke budućnosti, zasnovane na vrednostima slobode, pravde, jednakosti i solidarnosti. Odajemo im poštu jer su oni postavili temelje za naše Pančevo sutra i obnavljamo naše obećanje da ćemo čuvati i negovati vrednosti za koje su se oni borili. Obavezujemo se da ćemo graditi bolju budućnost za naše potomke, temeljenu na poštovanju ljudskih prava i slobodi. Želim da kažem da je Majska skupština umnogome bitna za nas, jer je tada došlo do ujedinjenja Vojvodine sa Srbijom i srpskog naroda u celini, kako bi živeli u jednoj, zajedničkoj državi. Majski ustanak bio je iskaz hrabrosti naših predaka, koji su se suprotstavili nepravdi i hrabro se borili za svoju slobodu i prava. Njihova borba nas inspiriše i podseća da je sloboda vrednost za koju vredi boriti se i žrtvovati“, rekao je Milenko Čučković tom prilikom.

 

Polaganje venca 3 min

 

Ceremoniji polaganja venaca prisustvovali su i Sanja Lakić, pomoćnik ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Nemanja Zavišić, potpredsednik Pokrajinske vlade, Boris Novaković, potpredsednik Autonomne Pokrajine Vojvodine, Balint Juhas predsednik Skupštine Autonomne Pokrajine Vojvodine, kao i pripadnici Ministarstva odbrane Republike Srbije, predstavnici lokalne samouprave, opština Južnobanatskog okruga, sveštenstva, Fondacije „Svetozar Miletić“ i udruženja građana.

Događaj je organizovala Vlada RS, Odbor za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije, a pozvani predstavnici Vlade RS, Skupština AP Vojvodine, Vlada AP Vojvodine, MOD i VS, Južnobanatski upravni okrug, Grad Pančevo i JLS Južnobanatskog upravnog okruga i udruženja građana...

 

polaganje venca 10 min

Autor:  Pančevo MOJKraj
Ocenite ovaj članak:
(1 Glas)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00