utorak, 24. april 2018.  22:20h
Pročitano 5508 puta

Održano predavanje na temu “Da li znate koliko su nargile štetne”

S obzirom da je konzumiranje nargile sve popularnije na našim prostorima i da dosta mladih i odraslih konzumira nargile, bez dovoljno informacija o štetnosti istih, Zavod za javno zdravlje Pančevo u saradnji sa Institutom za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ organizovao je tribinu „Da li znate koliko su nargile štetne?”.

Prema istraživanju Zavoda za Javno zdravlje „Batut“ nargilu je konzumiralo više od devet procenata mladih između 12 i 15 godina Prema istraživanju Zavoda za Javno zdravlje „Batut“ nargilu je konzumiralo više od devet procenata mladih između 12 i 15 godina

Cilj je da se informiše javnost, zdravstveni i prosvetni radnici, vlasnici nargila barova i svi zainteresovani o štetnosti ove navike.

Mladi u Srbiji masovno posećuju barove u kojima se puše nargile bez dovoljno informacija o njihovoj štetnosti po zdravlje. Prema istraživanju Zavoda za Javno zdravlje „Batut“ nargilu je konzumiralo više od devet procenata mladih između 12 i 15 godina. 

Najčešće nargilu konzumiraju mlade osobe, često maloletne, i to doživljavaju kao ritual i zabavu iako ne znaju ništa o njenom štetnom dejstvu koje ozbiljno može narušiti zdravlje. 

Dr Biljana Kilibarda, šef kancelarije za prevenciju pušenja u Institutu “Batut” kaže da je zabrinjavajuće što čak 9 odsto mladih u osnovnoškolskom uzrastu je pušilo nargile.

Sproveli smo i istraživanje među odraslima i takođe smo dobili visoku učestalost među mlađom odraslom populacijom. Štetna je pre svega zato što se koristi duvan. Postoje i nargile gde se ne koristi duvan već aromatizovana ulja i štetni su zbog sagorevanje uglja. Ta količina je mnogo veća nego kod cigareta. Tu su policiklični aromatični vodonici koji se koristi za sagorevanje i oslobađa se velika količina ugljen monoksida i toksične materije koje se nalaze u tom dimu. Opasnosti koje vrebaju pri korišćenju nargile je i pesak pomoću kojeg se dim uvlači a koji često koristi više osoba, obrazložila je dr Biljana Kilbarda.

Dodatni problem je aromatizirani duvan koji se koristi prilikom pušenja nargile a korisnik pouzdano ne zna šta se u nargilu stavlja, koja vrsta biljke, duvana, a svi ti sastojci stižu u naša pluća. 

Iz pančevačkog Zavoda za javno zdravlje žele da skrenu pažnju zdravstvenim radnicima, prosvetnim radnicima, roditeljima i široj javnosti jer je nargila sve zastupljenija kod mladih.

Uočili smo i da se koriste neprecizno definisane definicije u zakonu o zabrani duvanskih proizvoda gde se nargila stavlja po strani i smatra se da to nije njihova obaveza. Želimo javnosti da ukažemo na to koliko je nargila štetna po zdravlje, rekla je dr Ljiljana Lazić, direktorka Zavoda za javno zdravlje Pančevo.

S obzirom da je Zakonom zabranjeno prodavanje duvanskih proizvoda maloletnicima, upravo ta odredba trebalo bi da se odnosi i na nargile. Neophodno je i da inspekcijske službe ulaze u ugostiteljske objekte i kažnjavaju ukoliko se konzumiranje nargila dozvoljava maloletnicima, jedan je od zaključaka ovog skupa.

Autor:  Pančevo.MOJKraj.rs
Ocenite ovaj članak:
(4 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00