četvrtak, 12. april 2018.  06:53h
Pročitano 869 puta

Održano Veće posvećeno glumcu Nebojši Glogovcu

Veče posvećeno Nebojši Glogovcu upriličeno je u sredu, 11. aprila u dvorani Kulturnog centra Pančeva, a iste večeri otvorena je i izložba fotografija iz predstava i filmova u kojima je, nedavno preminuli glumac, ostvario najznačajnije uloge, a koju je priredila Maja Medić.

Izložba fotografija u foajeu biće postavljena do 30. aprila Izložba fotografija u foajeu biće postavljena do 30. aprila Pančevo.MOJKraj.rs

Fotografije su kadrovi iz filmova i „uhvaćeni” trenutci iz predstava u kojima je Glogovac glumio, a birala ih je po značaju. One koje nisu ušle u ovaj izbor mogu se videti na slajd prezentaciji na ulazu u foaje. Medić je rekla da je bila fotograf u dva filma u kojima je glumio Glogovac i istakla da je uvek bio iskren i u celosti posvećen svemu što je radio.

U filmu „Klopka”, scena u kojoj priznaje svojoj supruzi da je ubio čoveka snimljena je izjedna, i tokom cele sam plakala. Kad se završila, okrenula sam se i videla da bukvalno cela ekipa plače. Tolika je bila moć njegove glume, kao da nije gluma, priča Maja Medić.

U dvorani Kulturnog centra prikazani su inserti iz pozorišnih i filmskih ostvarenja u kojima je Glogovac glumio. Njegovi prijatelji i saradnici – glumica i direktorka Jugoslovenskog dramskog pozorišta Tamara Vučković, glumac Vojislav Brajović i filmski reditelji Balša Đogo, Srdan Golubović i Oleg Novković – govorili su o ulogama koje je prihvatio, onima koje nije i onima koje je mogao da snimi.

Tamara Vučković, glumica i direktorka Jugoslovenskog dramskog pozorišta, je izrazila nadu da će Skupština Grada Pančeva doneti odluku da Kulturni centar ponese njegovo ime.

Mnogo je uspomena, slika, priča u JDP-u koje čine neprihvatljivom činjenicu da on više nije sa nama. O Nebojši, njegovom radu, ulogama, posvećenosti, dobroti, toplini koja se krila iza namrštenog lica, tajanstvenosti koju je imao rečeno je i napisano mnogo toga. Pobrojane su sve uloge u pozorišnim predstavama i filmovima u kojima je igrao, ali ono što nije pomenuto je šta sve nije odigrao. Koje uloge nije odigrao, koje je odbio, jer glumca čine uloge koje je prihvatio i odigrao, ali i one koje nije. Taj izbor jednog glumca čini umetnikom ili ne. I taj izbor je bio deo njegovog ogromnog talenta. Bio je dosledan gradeći umetničku karijeru bez kompromisa, a to je bilo izuzetno teško u vremenu kada je Nebojša Glogovac počinjao i u kome je kasnije živeo i radio, kaže Tamara Vučković.

Predsedništvo Udruženja dramskih umetnika Srbije jednoglasno je donelo odluku da ovogodišnju nagradu „Dobričin prsten” za životno delo, najveće glumačko priznanje, dodeli Nebojši Glogovcu, rekao je glumac Vojislav Brajović.

Hvala Nebojši Glogovcu što će postati uzor, što je postao mera vrednosti, što je tako visoko podigao lestvicu umetničkog kvaliteta i značaja naše umetnosti i kao glumac i kao čovek, kaže Brajović.

Izložba se može videti do 30. aprila.

Velikan srpskog glumišta, Nebojša Glogovac, preminuo je 9. februara 2018. godine, nakon kratke i teške bolesti.

Autor:  M. Manić
Ocenite ovaj članak:
(3 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00