sreda, 11. april 2018.  19:00h
Pročitano 4367 puta

Veče posvećeno Nebojši Glogovcu

Veče posvećeno Nebojši Glogovcu biće organizovano u sredu, 11. aprila od 19 časova u Dvorani Kulturnog centra Pančeva u znak sećanja na ovog velikog glumca koji je veći deo svog života proveo u Pančevu.

Nebojša Glogovac - predstava Hamlet, JDP Nebojša Glogovac - predstava Hamlet, JDP N.Petrović

Ulaz je slobodan.

U programu će učestvovati Nebojšini prijatelji i saradnici: glumica i direktorka Jugoslovenskog dramskog pozorišta Tamara Vučković, glumac Vojislav Brajović i filmski reditelji Balša Đogo, Srdan Golubović i Oleg Novković.

Ovom prilikom biće prikazani inserti iz pozorišnih i filmskih ostvarenja u kojima je glumio Nebojša Glogovac, a nastupiće i hor Pančevačkog srpskog crkvenog pevačkog društva sa dirigentom Verom Carinom.

Iste večeri u Foajeu Kulturnog centra Pančeva biće otvorena izložba fotografija iz predstava i filmova u kojima je Nebojša Glogovac ostvario najznačajnije uloge. Izložbu je priredila Maja Medić, i biće postavljena do 30. aprila. 

 

Nebojša Glogovac scena iz filma Ubistvo s predumišljaem

 

Nebojša Glogovac rođen je 30. avgusta 1969. godine u Trebinju, gde provodi najranije detinjstvo. Njegova porodica se seli kad je imao sedam godina u Vojvodinu, najpre u Opovo. Potom otac Milovan, prota, dobija službu u Crkvi Uspenja Presvete Bogorodice, poznatijoj u narodu kao Crkva s dva tornja, te se porodica trajno nastanjuje u Pančevu. 

Završio je Osnovnu školu „Jovan Jovanović Zmaj“, a potom Gimnaziju „Uroš Predić“ u Pančevu. Od školskih dana se isticao njegov raskošni talenat, te kao dečak pohađa šest godina glumu kod Mike Aleksića u Radio Beogradu. Kao srednjoškolac postaje član „Ateljea mladih“ pri Domu omladine u Pančevu, koji je tada vodio Milenko Zablaćanski. 

Godine 1988. upisuje Psihologiju na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Zablaćanski je krivac što se 1990. godine prebacuje na glumu, jer mu je ulio hrabrost i govorio da ima, izuzev sjajnog talenta, i specifičan odnos s publikom. Studira u klasi Vlade Jevtovića, koji je te godine primio samo provincijalce. U klasi je bio sa Vojinom Ćetkovićem, kasnije mu je venčani i krsni kum, Borisom Pingovićem, Sergejom Trifunovićem, Danijelom Mihajlović, Danijelom Ugrenović, Danijelom Kuzmanović, Karolinom Cimeša i Natašom Ninković.

Na drugoj godini studija ga primećuje profesor Dejan Mijač, te je karijeru započeo ulogom u predstavi „Velika pljačka“, sa Sergejom Trifunovićem. Prva TV uloga mu je bila u seriji „Bolji život“ 1987. godine, gde se pojavio u nekoliko epizoda. Prvi put je zaigrao na filmu „Raj” Petra Zeca. Veliku pažnju publike i kritike skreće filmom „Ubistvo s predumišljajem” 1995, reditelja Gorčina Stojanovića. Igrao je u više od trideset filmova različitih žanrova i mnogobrojnim TV serijama.

Od 1996. godine postaje član je Jugoslovenskog dramskog pozorišta, te je paralelno s filmskim ulogama ostvario više od dvadeset pozorišnih uloga u  matičnom pozorištu. 

Zajedno sa kolegom Goranom Šušljikom osnovao je filmsku producentsku kuću „Eye to Eye” Produkcija, čiji je prvenac bio film „Hadersvild”. Dobitnik je više od 50 filmskih, pozorišnih i televizijskih nagrada.

Navijao je za Crvenu zvezdu i bio stalni gost na utakmicama. Pored toga što se bavio glumom, bio je strastveni ljubitelj jahanja, bekgemona i motorista.  

Preminuo je 9. februara 2018. godine, nakon kratke i teške bolesti.

  • Datum:  sreda, 11. april 2018.
  • Vreme:  19:00 
  • Mesto:  Kulturni centar Pančevo 
Autor:  Pančevo.MOJKraj.rs
Ocenite ovaj članak:
(5 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00