petak, 30. mart 2018.  10:54h
Pročitano 5518 puta

Ekskluzivno: Prva grinfild investicija u Pančevu nakon 40 godina

Svetski gigant, ZF Friedrichshafen AG, među deset zemalja izabrao je Srbiju i Grad Pančevo za izgradnju svoje naredne fabrike u kojoj će po završetku prve faze biti zaposleno 1.000 radnika.

Gradsko veće Pančevo Gradsko veće Pančevo Pančevo MOJKraj

Kompletno ulaganje ove svetske kompanije u Pančevu u prvoj fazi biće 85 miliona evra, od toga 20 miliona za izgradnju poslovnih zgrada i drugih nadzemnih i podzemnih građevinskih objekata i 65 miliona evra za mašine i ostale investicije.

U prvoj fazi biće izgrađeno 25.000 kvadratnih metara poslovnih objekata, na 10,8 hektara i otvoreno 540 radnih mesta.

U prvoj fazi ZF će proizvoditi u Pančevu osovine za električni pogon za E-Mobility za Premium OEM, motore sa električnom vučom za E-Mobility, elektronika/mehatronika menjača, mikrosvičevi/RSV (PŠV ploče štampanog kola).

Gradsko veće Grada Pančeva usvojilo je danas zaključak kojim se prihvata Pismo o namerama gradonačelniku Pančeva od strane nemačke kompanije TF Friedrichshafen AG, radi obezbeđenja podsticaja za otuđenje neizgrađenog građevinskog zemljišta u Severnoj industrijsko-poslovno-proizvodnoj zoni u Pančevu, površine 10,8 hektara – s fokusom na fazu 1 investicija kompanije ZF Friedrichshafen AG u periodu od 2019. do 2021. godine.

Ovim zaključkom ovlašćuje se gradonačelnik Pančeva da posebnim rešenjem obrazuje Tim za izradu Elaborata o opravdanosti otuđenja neizgrađenog građevinskog zemljišta bez naknade, u skladu sa važećim propisima.

Gradonačelnik Saša Pavlov naglasio je da je ovo veliki dan za Grad Pančevo jer može da najavi prvu grinfild investiciju u našem gradu, nakon 40 godina.

Poslednja grinfild investicija bila je 1977. godine kada je izgrađena Petrohemija. Realizacijom ove investicije Pančevo započinje petu fazu u industrijskom razvoju koji će između ostalog postati centar istraživačke i razvojne industrije u oblasti elektro automobila. Građevinska dozvola biće izdata u julu ove godine, kada će početi i izgradnja fabrike. Proizvodnja će početi sredinom 2019. godine, najavio je Saša Pavlov.

Već sada je poznato da će paralelno s fazom 1, ZF raditi i na fazi 2 – koja će biti deo posebnog Memoranduma o saradnji i koji će se odnositi na pribavljanje dodatnog građevinskog zemljišta na 9,2 hektara za izgradnju poslovnih objekata na 25.000 metara kvadratnih i otvaranje novih radnih mesta, što bi ukupno s prvom i drugom fazom bilo između 800 i 1000 novih radnih mesta u Pančevu.

Kao dalji potencijal ove saradnje navedena je i mogućnost treće faze, odnosno da se u periodu od 2021. do 2022. godine realizuje još jedan investicioni projekat ove kompanije na dodatnih 16 hektara građevinskog zemljišta i novih 300 do 800 radnih mesta, o čemu će biti više detalja nakon završenih procena o izvodljivosti za lokaciju u Pančevu.

ZF je globalni lider u tehnologiji pogona i šasije, kao i aktivnoj i pasivnoj sigurnosnoj tehnologiji, naročito poznat po proizvodnji sistema transmisije, upravljanja i kočenja, a poslednjih godina razvija i bezbednosne sisteme i elektroniku. Kompanija obuhvata oko 230 proizvodnih lokacija u 40 zemalja i zapošljava oko 137.000 radnika.

Autor:  V.J.Peštanac
Ocenite ovaj članak:
(24 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00