četvrtak, 24. maj 2018.  21:22h
Pročitano 2227 puta

Manifestacija “Matematika iz Teslinog dvorišta”

Tradicionalna školska manifestacija "Matematika iz Teslinog dvorišta" održana je danas u Elektrotehničkoj školi “Nikola Tesla” u Pančevu.

Detalj s današnje manifestacije u dvorištu Elektrotehničke škole Nikola Tesla u Pančevu Detalj s današnje manifestacije u dvorištu Elektrotehničke škole Nikola Tesla u Pančevu Pančevo.MOJKraj.rs

U pitanju je manifestacija koju su po peti put organizovali profesori i učenici ETŠ "Nikola Tesla" iz Pančeva, a namenjena je prvenstveno učenicima osnovnih škola s ciljem da zavole matematiku.

 

0 ets dvor matem

 

 Nikola Ćurčin, direktor Elektrotehničke škole kaže da manifestacija “Matematika iz Teslinog dvorišta” svake godine sve više raste.

Pre svega je namenjena učenicima osnovnih škola da se kod njih razveje strah od matematike koji generalno postoji i da se vidi silna primena koju matematika ima u raznim oblastima, pogotovo u tehnici je matematika osnov za sve. Tu su logika, društvene igre… Ideja, pre svega aktiva matematičara u našoj školi, je bila da se napravi ovakva manifestacija. Predstavljamo i dva mosta koja su napravili naši učenici sa kojima su osvojili prvo i drugo mesto ovog vikenda na takmičenju u Vrnjačkoj Banji, a koji su nastali pre svega kao rezultat primene matematike u njihovom nastanku. Ove godine ono što je korak napred u odnosu na prethodne je da pored aktivnosti u dvorištu, paralelno imamo i radionice koje su za učenike srednjih škola i za nastavnike, kazao je direktor Ćurčin.

 

0 ets matema dvors

U pratećem delu programa, do večernjih sati, održana je serija stručnih predavanja namenjenih srednjoškolcima, nastavnicima i profesorima matematike.

Jovan Popović, program menadžer u Microsoft-u i Nenad Ristić, softver menadžer u Interventure-u održali su predavanje "IT Srbije posećuje Teslu".

Posebno su organizovana predavanja učenicima prvog i drugog razreda srednjih škola i nastavnicima, a posebno učenicima trećeg i četvrtog razreda srednjih škola i nastavnicima. U okviru predavanja bili su predstavljeni petlja, kursevi za početnike (JavaScript, C,...): https://petlja.org/BubbleBee/, https://studio.code.org/, https://petlja.org/BubbleBee/, https://petlja.org/, cloud,...

Profesor Vladimir Stojanović, pisac čuvenog "Matematiskopa" je održao predavanje o tome šta je težak zadatak.

Zadatak je težak pre svega ako ne znamo da ga rešimo. Zadatak je prividno težak ako ga rešavamo lošom metodom na osnovu loše ideje. Praktično skoro svaki zadatak koji umemo da rešimo nije težak. Ali, ima i teških zadataka koje znamo da rešimo, kazao je profesor Stojanović.

Pored primera ovakvih zadataka opisana je jedna metoda rešavanja prividno teških zadataka sa racionalnim brojevima. Sve što je bilo izloženo, korisno je i primenljivo u redovnoj nastavi. Predavanje je bilo namenjeno učenicima, nastavnicima osnovnih i srednjih škola, kao i svim ljubiteljima matematike.

Autor:  Pančevo.MOJKraj.rs
Ocenite ovaj članak:
(2 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00