ponedeljak, 19. septembar 2022.  19:30h
Pročitano 1565 puta

Aleš Šteger i Jure Tori u dvorani Apolo u Pančevu

Aleš Šteger i Jure Tori održaće poetsko-muzički performans u Pančevu u Dvorani Apolo, u ponedeljak, 19. septembra u 19:30 časova. Moderira: Jasmina Topić.

Aleš Šteger i Jure Tori Aleš Šteger i Jure Tori Dom omladine Pančevo

 

U Pančevo i Dom omladine dolazi Aleš Šteger, jedan od najpoznatijih slovenačkih književnika, urednik i umetnički direktor poetskog festivala u Ptuju. On će zajedno sa harmonikašem Juretom Torijem izvesti 45-ominutni performans pod nazivom ,,Odrešenja“, kojem će prethoditi kratak razgovor s autorom.

Ova dvojica umetnika poslednjih pet godina nastupaju zajedno i dosad je priliku da ih vidi imala publika širom Evrope.

Performans je nastao kao potreba da se pronađe univerzalan umetnički izraz, nalik jedinstvenom ritualu u kojem Šteger izvodi poetske i prozne tekstove uz muziku koju je komponovao Jure Tori.

Performans će biti na slovenačkom i srpskom jeziku.

Ne propustite priliku da čujete ovu neobičnu izvedbu i autora koji je dobro poznat evropskoj publici.

O AUTORU

Aleš Šteger (1973) je autor brojnih poetskih i proznih dela, koji sebe voli da posmatra kao autora koji prolazi kroz različite književne svetove i žanrove. Upravo zbog toga je i sarađivao sa umetnicima iz drugih disciplina: muzike, vizuelnih umetnosti i filma. Njegove knjige su prevedene na 20 svetskih jezika, a zapažen je i kao autor priloga za najpoznatije svetske novine i časopise: The New Yorker, Boston Review, Die Zeit, Neue Zürcher Zeitung, Süddeutsche Zeitung i slične. Dobitnik je internacionalnih nagrada kao što su: Horst Bienek (2016), the Best Translated Book of the Year Award USA (2011), kao i the International Spycher Prize (2022). Francusko Ministarstvo kulture dodelilo mu je titulu Viteza umetnosti i knjževnosti. Član je Akademije umetnosti u Berlinu.

Aleš Šteger je rado prevođen na srpski, a neka od dosad objavljenih dela su: roman Odrešenja (Kulturni centar Novi Sad, 2021), poezija Vratiće se svet (Povelja, Kraljevo, 2021), eseji Berlin (Arhipelag, 2008) itd.

Jure Tori (1975) je harmonikaš i kompozitor koji voli da istražuje različite muzičke pravce i načine njihovog izvođenja. Nastupao je, kako kaže, i u kopovima rudnika i na vrhovima planina, u selima kao i na najvažnijim pozornicama širom sveta. Osnivač je pank-folk benda Orlek. Kompozicije Jureta Torija sastavni su deo programskih studija za mlade muzičare na harmonici. Slovenački informativni muzički centar objavio je njegove kompozicije u džez i etno maniru. Njegova muzika je takođe korišćena u animiranim i dugometražnim filmovima, kao i brojnim slovenačkim i austrijskim dokumentarcima.

  • Datum:  ponedeljak, 19. septembar 2022.
  • Vreme:  19:30 
  • Mesto:  Dvorana Apolo, Pančevo 
Autor:  Pančevo MOJKraj
Ocenite ovaj članak:
(1 Glas)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00