subota, 18. februar 2023.  12:19h
Pročitano 1308 puta

Zabranjena trka za prasiće u Kačarevu: Ljubitelji životinja promašili ste temu!

Prolazeći kroz stotine tona slanine i drugih mesnih prerađevina, republička veterinarska inspekcija jutros je zabranila dečju “Trku za prasiće” u okviru 36. Slaninijade u Kačarevu, a na osnovu prijave koju je podnelo Društvo prijatelja životinja “Ljubimci” iz Pančeva.

Trka za prasićima je višedecenijska tradicija u kojoj učestvuju najmlađi Kačarevci, ove godine je zabranjena Trka za prasićima je višedecenijska tradicija u kojoj učestvuju najmlađi Kačarevci, ove godine je zabranjena TO Slaninijada, Kačarevo

 

Krsto Šaletić, jedan od organizatora, ogorčen je zbog ovoga, jer se Trka prasića organizovala godinama i u njoj učestvuju deca iz osnovne škole iz Kačareva. Deca, kao nagradu, dobijaju uhvaćeno prase i koncentrat za godinu dana za uzgoj tog istog praseta. Deca brinu o tim prasićima, tretiraju ih kao ljubimce i produžavaju im život na bar godinu dana. 

Lično sam, zaista, ogorčen zbog ovoga, jer se trka za prasiće godinama organizuje, pre svega s namerom da se deca od najmanjeg uzrasta nauče da uzgajaju prasiće i poštuju životinje. Pobednik dobija prase i koncetrat za njegov uzgoj. Dobili smo mejlom pritužbu Društva prijatelja životinja iz Pančeva. Pozvali su se na Zakon o dobrobiti životinja. Tvrde da prasići doživljavaju stres u ovoj trci i da se prase ugnjetava. Podneli su prijavu inspekciji. Jutros nas je obišla republička veterinarska inspekcija i nakon razgovora s njom odlučili smo da trku otkažemo. Ona je u svom zapisniku navela da je trka otkazana, jer organizatori nisu dobili potvrdu od nadležnih organa da prase sme da trči, kaže Krsto Šaletić, tešeći razočaranu decu.

 

trka za prasice kacarevo 2022

 Na fotografiji: Trka za prasiće od prošle godine (Foto: TO Slaninijada Kačarevo)

 

On je, doduše, objasnio i da se u jednom delu zakona o dobrobiti životinja navodi da se životinje mogu koristiti za učešće na manifestacijama, ukoliko dobiju od Ministarstva poljoprivrede potvrdu da prase neće biti povređeno, niti na bilo koji način ugroženo, a da je za dobijanje potvrde potrebno ispuniti niz preduslova. 

Đaci drugog razreda osnovne škole „Žarko Zrenjanin“ u Kačarevu, koji su trebali da učestvuju u ovom programu, veoma su razočarani zbog otkazivanja trke, u kojoj su njihovi drugari ranijih godina sa zadovoljstvom učestvovali. Sve ovo treba sagledati iz realnog ugla i činjenice da su deca na selu, u ovoj trci, više bežala od prasića, nego prasići od njih. I deci i prasićima, ovo je, očigledno, bilo zabavno. 

Posle svega, moramo da ostavimo otvoreno pitanje: Da li će vlasnici pasa, kada ih izvedu u šetnju i reše da se poigraju sa njima jureći se međusobno, morati unapred za to da dobiju potvrdu Ministarstva, da ih ovakvi “ljubitelji” ne bi prijavljivali inspekciji, zbog “stresiranja životinja”? 

Od prijatelja organizacija sličnih ovom “društvu”, dobili smo i mejl koji im je uputilo Društvo prijatelja životinja “Ljubimci” iz Pančeva. 

Od organizatora ovogodišnje “Slaninijade” u Kačarevu smo zajedno sa partnerskim organizacijama hitno zatražili otkazivanje najavljene aktivnosti – “takmičenja” pod nazivom “Uhvati prase- prase je pušteno” . Takođe, od nadležnih organa i inspekcija zahtevali smo reakciju i hitan inspekcijski nadzor, kako bi predupredili ovakvo nezakonito delovanje. Napominjemo da organizovanje ovakve opskurne aktivnosti koja bi više priličila srednjem, nego dvadeset i prvom veku, i u kojoj bi trebalo da učestvuju i deca iz osnovne škole “Žarko Zrenjanin”, nije u skladu sa Zakonom o dobrobiti životinja – o čemu je obaveštena i ova ustanova. Organizatori “Slaninijade” su u prethodnom periodu odustajali od održavanja ovakve aktivnosti nakon reakcija i prijava udruženja za zaštitu životinja, ali su nažalost ponovo pribegli njenoj organizaciji u okviru svoje manifestacije, iako su upoznati sa zakonskim propisima i njihovim kršenjem, navodi se u mejlu pomenutog “društva”. 

Da ponovimo rečenicu sa početka teksta: Prolazeći kroz stotine tona slanine i drugih mesnih prerađevina, republička veterinarska inspekcija jutros je zabranila dečju “Trku za prasiće”… na čast vam bilo “zaštitnici”.

Autor:  Pančevo MOJKraj
Ocenite ovaj članak:
(6 glasova)

Komentari  

0 #1 Hogar 19-02-2023 11:25
TI LAZNI LJUBITELJI ZIVOTINJA SU SAMO ZAPADNE MASKOTE I NJIHOVIH BOLESTINA A OVAMO KAO VODE BRIGU O ZASTITI ZIVOTINJA GADE SE SVIM LJUDIMA....SADA KAD IH VIDITE DA SETAJU PSA PRIJAVITI INSPEKCIJI DA VIDIMO IMAJU LI.POTVRDU DA ZIVOTINJI NE STETI SETNJA.....BUDALE
Odgovori
0 #2 Idi begaj 19-02-2023 13:02
Jedu li ovi nagovoreni ljubitelji životinja prasetinu ili jedu nešto drugo !?
Odgovori

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00