ponedeljak, 8. maj 2017.  19:00h
Pročitano 4262 puta

Promocija knjige “Gde je moja kuća” u Beogradu

Zbirka poezije i kratkih priča „Gde je moja kuća“ književnice Ivanke Radmanović biće predstavljena Beograđanima u ponedeljak, 8. maja u 19 časova, u Svečanoj sali Udruženja književnika Srbije.

U programu će, pored autorke, učestvovati esejista Zorka Mirković i pijanistkinja Katarina Ranković.

„Gde je moja kuća“ treća je samostalna Ivankina knjiga. Izašla je iz štampe početkom oktobra 2016, a izdavači su PROMETEJ, Novi Sad i Udruženje književnika Srbije. 

Za razliku od prethodnih zbirki „AMARANT ili O besmrtnoj ljubavi“ (ARTE 2013, nagrada POET) i „Rajski kavez“ (Udruženje književnika Srbije, 2014, nagrada „Milan Rakić”) u ovoj knjizi, umesto ljubavnom poezijom, autorka se predstavlja refleksivnim pesmama. 

Knjiga ima šest ciklusa, od kojih svaki počinje pričom. Kroz simboliku, slikanje prirode, kroz likove onih koji su minuli, cilj ove knjige je bio da na nesvakidašnji način prikažem fizičko i duhovno okruženje u kojem obitavamo, traganja sa kojima se suočavamo, odnos prema prolaznosti života, ljudskoj sudbini. Otuđenost, lutanja, otkrivanje neslućenog, dragocenost trenutka,  a zatim i pronalaženje svetlosti i smiraja u  sopstvenoj duši  neki su od motiva koji se pojavljuju u pesmama, rekla je autorka.

 

ivanka radmanovic foto

Na slici: Ivanka Radmanović,  foto: Nemanja Vorkapić

 

Kao što me je rukovet stihova Ivanke Radmanović objavljena u zbirci „AMARANT ili O besmrtnoj ljubavi“ svojevremeno navela na pomisao da postoji nezavisan život jezika, tako me novi rukopis iste autorke „Gde je moja kuća“, navodi da pomislim kako je naše vreme demantovalo teoriju da više nema istinskih, a kamoli velikih pesnika koje će otkrivati tek buduća vremena. Čini se da će Ivanka Radmanović na pitanje gde je moja kuća dobiti odgovor tek kad se nađe u sazvežđu istinskih pesničkih zvezda srpskog jezika, – napisao je akademik, Matija Bećković.

Radomir Andrić, predsednik Udruženja književnika Srbije, kaže u recenziji ove knjige:

Ivanka Radmanović zapisuje trenutke spoznajne i zatečene u nekoj vrsti biblijske osenčenosti, posebno kada duhovno nadvlada telesno, podređeno iskušeničkoj svakodnevnici.Čitajući ove pesme i zapise nameće se misao da koliko god nam se čini svet neobuhvatan u imaginativnom videlu, postoji još nešto opredmećeno samim progovorom o zatajnosti, na kojoj sve postojeće, nadilazi razloge svoga roditeljstva. “Gde je moja kuća” čitaoce i kritičare izoštrenog vida za moderno književno graditeljstvo, neće i ne može ostaviti ravnodušnim.

  • Datum:  ponedeljak, 08. maj 2017.
  • Vreme:  19:00 
  • Mesto:  Svečana sala Udruženja književnika Srbije, Beograd 
Autor:  Pančevo.MOJKraj.rs
Ocenite ovaj članak:
(1 Glas)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00