ponedeljak, 9. mart 2020.  11:08h
Pročitano 1729 puta

Literarno veče u Klubu penzionera u Dolovu

U prostorijama Kluba penzionera u Domu kulture u Dolovu, 7. marta održano je literarno veče. Publici su predstavljene pesme koje su pisali meštani Dolova.

Detalj sa literarne večeri u Dolovu Detalj sa literarne večeri u Dolovu Ž.N.

Prisutne su na početku večeri pozdravili predsednik Udruženja penzionera, Vladimir Dimitrijev i direktor Doma kulture, Miroslav Prvulj. 

Vesna Bojović je čitala svoje pesme "Spomen" iz 2018. godine posvećenu 80-godišnjici od podizanja spomenika poginulim i umrlim Dolovcima (1938. - 2018.) i pesmu posvećenu 8. festivalu rumunskog folklora dece Vojvodine koji je održan u 2019. godini u Dolovu. 

Publici su se predstavile i učenice petog razreda iz Dolova, Sara Stojiljković sa svojim pesmama, "Banatski vez", "Dolovačko vino volem" i "Slaninicu masnu volem" i Katarina Šmit koja je pročitala pesmu Dragoslava Gligorijeva, "Himna Dolova" i pesme Nikole Radonjina, "Božićni jahači" i "Banatski vez". 

Pročitane su i četiri pesme Trajana Gave dolovačkog slikara i pesnika, a pročitane su i pesme preminulog dolovačkog pesnika Đurice Rakidžića koji je ostavio iza sebe tri zbirke pesama. Bojan Vojnov obratio se prisutnima i izrecitovao pesmu o svom dedi. 

Publika je imala priliku da čuje i portretne pesme o čuvenom Peri Mućki iz Dolova, kao i o Staroj banatskoj kući Stajić. Pomenut je i prof. Predrag Adamov, koji je bogato nasleđe Dolovaca u pričama, anegdotama, šalama i zbiljama, koje su se prenosile generacijama, zabeležio i objavio u knjigama "Dolovačke priče", 1, 2, 3. i 4. deo. 

 

u klubu penzionera dolovo

 

Publika je bila prijatno iznenađena činjenicom, da ne tako mali broj Dolovaca neguje pisanu reč, pre svega kroz poeziju. 

Udruženje penzionera će u saradnji sa Domom kulture nastojati da i ubuduće promoviše umetničko stvaralaštvo meštana Dolova svih generacija.

Autor:  M.P.
Ocenite ovaj članak:
(4 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00