utorak, 17. april 2018.  19:00h
Pročitano 3839 puta

Arheoakustika: Sakralna arhitektura srednjovekovne Srbije

Gostujuća izložba Muzeja nauke i thenike – Beograd pod nazivom Arheoakustika: Sakralna arhitektura srednjovekovne Srbije svečano će biti otvorena u utorak, 17. aprila u 19 časova u Narodnom muzeju Pančevo.

Izložba će biti otvorena do 15. maja, a ulaz je besplatan Izložba će biti otvorena do 15. maja, a ulaz je besplatan Pančevo.MOJKraj.rs

Autori izložbe su Zorana Đorđević, Dragan Novković i Marija Dragišić. 

Izložba je posvećena prvim arheoakustičkim istraživanjima kod nas – ispitivanju odnosa zvuka i graditeljskog nasleđa srednjovekovne Srbije.

Arheoakustika ili arheologija zvuka bavi se istraživanjem i rekonstrukcijom zvučne slike prošlosti u arhitektonskom nasleđu, tretirajući ga kao slojevitu prostorno-vremensku strukturu. Ova multidisciplinarna oblast obuhvata saznanja iz polja arheologije, akustike, arhitekture, istorije umetnosti, muzikologije, itd. Jedna od tema arheoakustičkih istraživanja jeste i srednjovekovna crkvena arhitektura, jedinstven okvir celokupnog onovremenog razumevanja sveta, koja se razvijala kako bi zadovoljila potrebu aktivnosti religijske prakse i izražavanje misterija hrišćanstva. Shodno tome, bogosluženje, muzika i akustika preplitale su se u dinamičkom odnosu prema arhitekturi u okviru koje su se razvijale kroz istoriju.

 

0 arheologija zvuka POZIVNICA

 

Ova izložba govori u prilog tome da je akustika integralni sloj kako materijalnog tako i nematerijalnog crkvenog nasleđa srednjovekovne Srbije. Posetioci će moći da vide akustičke sudove ugrađivane u masivne zidove srednjevekovnih crkava, klepalo o koje se udaralo kao poziv na molitvu i neumsku notaciju korišćenu u onovremenim pojačkim knjigama. 

Izložba će biti otvorena do 15. maja, a ulaz je besplatan.

  • Datum:  utorak, 17. april 2018.
  • Vreme:  19:00 
  • Mesto:  Narodni muzej Pančevo 
Autor:  Pančevo.MOJKraj.rs
Ocenite ovaj članak:
(2 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00