nedelja, 9. oktobar 2016.  19:30h
Pročitano 2424 puta

Održani “Dani Mihajla Pupina” u Idvoru

U Idvoru je danas “Danima Mihajla Pupina” i "Oktobarskim danima pronalazača" u Narodnom domu obeleženo 162 godine od rođenja velikog naučnika Mihajla Pupina.

U Idvoru je danas “Danima Mihajla Pupina” i "Oktobarskim danima pronalazača" u Narodnom domu obeleženo 162 godine od rođenja velikog naučnika Mihajla Pupina U Idvoru je danas “Danima Mihajla Pupina” i "Oktobarskim danima pronalazača" u Narodnom domu obeleženo 162 godine od rođenja velikog naučnika Mihajla Pupina RCT Mihajlo Pupin

U okviru svečanosti dodeljeno je 18 plaketa najuspešnijim učenicima Banata, od kojih je 15 iz Pančeva, a svi su polaznici Regionalnog centra za talente “Mihajlo Pupin”. Plakete su učenici dobili za postignute rezultate na takmičenjima (osvojene prve nagrade na državnim takmičenjima i nagrade na validnim međunarodnim takmičenjima) u prethodnoj školskoj godini.

Dr Dragoljub Cucić, rukovodilac Regionalnog centra za talente kaže da je prezadovoljan rezultatima koji su iz godine u godinu sve bolji.

Vidljiva je uzlazna linija i po rezultatima i po broju učenika u Centru. Generacije su sve uspešnije na raznim poljima, ali talenat ne služi ničemu ako nema rada. Inače, ovo je šesta godina za redom da na ovoj proslavi našim najboljim đacima uručujemo nagrade. U početku su dolazili svi, ali broj nagrađenih iz Pančeva je porastao na 47, tako da bi veliki deo programa bio „zauzet“ našom decom, pa smo to malo promenili. Prošle godine smo doveli samo prvonagrađene, a ovo je prva godina da prisustvuju svi učenici iz Banata. Ove godine uveli smo plakete najuspešnijeg učenika Banata. Tu su učenici koji su osvojili prva mesta na državnim i međunarodnim takmičenjima, objasnio je Cucić.

Spisak učenika iz Banata prvonagrađenih na državnim i nagrađenih na međunarodnim takmičenjima u školskoj 2015/16 kojima su danas uručene plakete u Idvoru: Sofija Filipov, Danica Zečević, Ognjen Tošić, Marko Šušnjar, Nikola Bulatović, Marta Bošnjak, Tijana Jakšić, Mihajlo Simić, Gavrilo Sarić, Andrea Arsenović, Marija Dimitrijević, Nikola Rakonjac, Stefan Mihajlov, Milica Dreković, Veselin Vračar, Aleksa Konstantinov, Zorana Bunčić i Luka Vojnović.

Svečana akademija u Idvoru otvorena je filmom članova pančevačkog Regionalnog centra za talente o Mihajlu Pupinu. 

U okviru "Oktobarskih susreta pronalazača" u Idvoru se tradicionalno dodeljuju nagrade Medalja Tesla - Pupin, Pupinova medalja, Simićeva nagrada-legendama Inovacijskog pokreta, Medalja sa likom Mladena Selaka - mladim pronalazačima, i nagrade mladim talentima.

Medalju Tesla-Pupin za 2016. žiri je dodelio Elektroprivredi Srbije, Nataši Milanović i  prof. dr Jelici Protić.

Pupinovu medalju za 2016. žiri je dodelio Prof. dr Slobodanu Unkoviću i novinarki Nataliji Sinanović.

Simićevu medalju za 2016. žiri je dodelio Ing. Miloju Milovanoviću i mr Đuri Boraku, a Selakovu medalju za 2016. žiri je dodelio Danici Zečević iz Pančeva i Simonu Agiću iz Zrenjanina.

 

0 zecevic idvor

 

Danica Zečević je učenica IV razreda Matematičke gimnazije u Beogradu koja je jedna od najuspešnjih i najdarovitijih matematičarki srednjoškolki.

Višestruki je dobitnik mnogih nagrada, prvak države u matematici i fizici, dobitnik specijalne nagrade Pokrajinskog sekretarijata za sport i omladinu. Srbiji je ove godine donela medalju sa pete Evropske matematičke olimpijade za devojke. Danica je jedan od najvrednijih bisera Srbije, rečeno je na dodeli nagrade.

Povodom 162.godine od rođenja Mihajla Pupina, Mesna Zajednica Idvor proglasila je generala Branka Krgu i prof. dr Milana Raspopovića za počasne građanine Idvora.

 

0 mihajlo pupin idvor

Autor:  Pančevo.MOJKraj.rs
Ocenite ovaj članak:
(3 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00