utorak, 13. jun 2017.  19:00h
Pročitano 4101 puta

Projekcija dokumentarnog filma "Tucović i drugi" (VIDEO)

Nezavisno društvo novinara Vojvodine, BIRN Kosovo, forum ZFD i Građanska akcija Pančevo organizovaće projekciju dokumentarnog filma „Tucović i drugi”, u utorak, 13. juna, od 19 sati, u klubu „Kupe”.

U razgovoru koji će uslediti nakon projekcije, učestvovaće koautor filma Nedim Sejdinović, sociološkinja Janja Beč i književnik Vladimir Arsenijević, dok će ga usmeravati novinar Dinko Gruhonjić, koji je ujedno i koproducent filma.

O filmu:

TV portret Dimitrija Tucovića nije priča o prošlosti već o našoj sadašnjosti. „Žestoka socijalna raslojavanja uzrokovana političkom neodgovornošću i korupcijom, koja grupi odabranih pojedinaca omogućava pljačku društvenog, državnog - zajedničkog bogatstva” zvuči prilično aktuelno, zar ne? Senka rata, još jedna je paralela koja Tucovića čini aktuelnim i savremenim. Njegove reportaže iz Balkanskih ratova kao i ekspedicije srpske vojske u Albaniji 1913, svedočanstvo su početka vekovne spirale ratnih zločina na Kosovu. Šta bi se dogodilo da smo poslušali Dimitrija Tucovića? Kako bi, da jesmo, danas izgledali odnosi Srba i Albanaca? Neka su od pitanja koja želimo da postavimo našim sagovornicima. Međutim, odgovor koji tražimo glasi - zašto ga nismo slušali? Zašto se Srbija odrekla njegovog moralnog kredibiliteta kao osnova za iskreno pružanje ruke pomirenja i uspostavljanja međunacionalnih odnosa na novim osnovama? Zašto Srbija nije odustala od nacionalističke, povremeno čak i otvoreno rasističke, politike koju je Tucović kritikovao još 1914? Da li „mlada srpska buržoazija” i danas, kao i pre stotinu godina, izgovor za pljačku sopstvenog (i drugih) naroda pronalazi u nacionalizmu i širenju međunacionalne mržnje? Da li je izvestan skori kraj stogodišnjeg srpsko-albanskog sukoba ili će nam trebati još jedan vek kako bismo sukob zamenili dobrosusedstvom, saradnjom i međunacionalnim prijateljstvom? U potrazi za odgovorima razgovarali smo sa srpskim i albanskim istoričarima, publicistima, političarima, umetnicima, građanskim aktivistima.

Autori filma: Samir Aslani, Nedim Sejdinović, Taulant Osmani i Dragan Gmizić
Producenti: Dinko Gruhonjić, Faik Ispahiu
Montažer: Boris Havran
Snimatelji: Silad Kovač i Arbër Cakolli
Donator: The Delegation of the European Union to the Republic of Serbia, Media Programme 2014
Godina proizvodnje: 2017.
Trajanje: 27 min

 

0 film o d tucoviću

 

O projektu:

Dokumentarni film „Tucović i drugi!” rezultat je projekta „Stvarni ljudi – stvarna rešenja” o odnosima Kosova i Srbije iz ugla istorije, svakodnevice, budućnosti, koji su zajednički realizovali Nezavisno društvo novinara Vojvodine, BIRN Kosovo i forumZFD Beograd, uz podršku Delegacije Evropske unije u Srbiji. Pored ovog dokumentarca, producirano je još četiri, čije se promocije očekuju u Srbiji i na Kosovu.

  • Datum:  utorak, 13. jun 2017.
  • Vreme:  19:00 
  • Mesto:  Klub „Kupe”, Ulica braće Jovanović 5 u Pančevu 
Autor:  Pančevo.MOJKraj.rs
Ocenite ovaj članak:
(2 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00