sreda, 25. novembar 2015.  20:00h
Pročitano 4113 puta

Dokumentarni film “Jugoslavija – kako je ideologija pokretala naše kolektivno telo”

U okviru programa “Dokumentarna sreda” u sredu, 25. novembra od 20 časova, na programu je dokumentarni film “JUGOSLAVIJA - kako je ideologija pokretala naše kolektivno telo” Marte Popivode, koji je svetsku premijeru imao na 63. Berlinalu. 

Film se bavi izvođenjem ideologije u javnom prostoru, putem masovnih performansa Film se bavi izvođenjem ideologije u javnom prostoru, putem masovnih performansa

Nakon projekcije biće održan i razgovor o filmu, a gošća programa biće rediteljka Marta Popivoda.

Film se bavi izvođenjem ideologije u javnom prostoru, putem masovnih performansa.

Svake druge srede od 20 sati u dvorani Apolo prikazivaće se izbor umetničkih dokumentarnih filmova koje publika, osim na festivalima, nema priliku da pogleda, jer ne dobijaju svoje mesto ni u redovnom bioskopskom repertoaru, ni na televiziji. 
Ideja programa je da se u okviru redovnih repertoara kulturnih ustanova prikazuju odabrani dokumentarni filmovi autora uz zemlje, regiona i sveta, i na taj način postigne kontinuitet u stvaranju drugačije i raznovrsnije filmske ponude u Pančevu. 

 

Autorka je analizirala filmske i video zapise iz posleratnog razdoblja Jugoslavije (1945-2000), fokusirajući se na masovne državne izvedbe (omladinske radne akcije, prvomajske parade, proslave Dana mladosti itd.), kao i na javne proteste ('68, studentske i građanske demonstracije 90-ih godina; revoluciju 5. oktobra 2000. itd.).

U pitanju je istraživački film, ali i veoma lično gledište na povest socijalističke Jugoslavije, njen dramatični kraj i nedavni preobražaj u nekoliko demokratskih nacionalnih država. Iskustvo raspada Jugoslavije, kao i današnja „divlja“ kapitalistička obnova klasnog društva u Srbiji, naveli su me da ponovo prođem kroz medijske slike i ispitam kako se jedno društvo menjalo izvodeći sámo sebe u javnom prostoru, rekla je Marta Popivoda.

Program se realizuje u saradnji Doma omladine Pančevo i Pančevačkog filmskog festivala, a podržan je od Ministarstva kulture Republike Srbije. 

Ulaz na sve filmske projekcije je besplatan.

 

  • Datum:  sreda, 25. novembar 2015.
  • Vreme:  20:00 
  • Mesto:  Dvorana Apolo, Maksima Gorkog 6, Pančevo 
Autor:  Pančevo.MOJKraj.rs
Ocenite ovaj članak:
(2 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00