petak, 21. jun 2024.  16:40h
Pročitano 198 puta

Vanredna akcije dobrovoljnog davanja krvi 22. juna u Pančevu

U Pančevu će u subotu, 22. juna biti organizovana vanredna akcija dobrovoljnog davanja krvi. U terminu od 10 do 13 časova u ulici Miloša Obrenovića br. 1, na platou ispred Policijske uprave Pančevo, biće postavljen Transfuziomobil, namensko pokretno vozilo za prikupljanje krvi.

U terminu od 10 do 13 časova u ulici Miloša Obrenovića br. 1, na platou ispred Policijske uprave Pančevo, biće postavljen Transfuziomobil, namensko pokretno vozilo za prikupljanje krvi U terminu od 10 do 13 časova u ulici Miloša Obrenovića br. 1, na platou ispred Policijske uprave Pančevo, biće postavljen Transfuziomobil, namensko pokretno vozilo za prikupljanje krvi Pančevo MOJKraj/arhiva

 

„Zbog izuzetno malih zaliha krvi, karakterističnih za letnji period, i zbog velike potrebe da se obratimo javnosti, građankama i građanima sa molbom da daju krv, sa istim zahtevom smo se obratili i PU Pančevo te je na našu molbu poslat poziv i svim policijskim službenicima da se odazovu ovoj akciji, jer svaka jedinica krvi biće najdragocenija lek u ovom trenutku. U prethodnom periodu zalihe krvi su bile dovoljne, međutim, zbog smanjenog broja davalaca i zalihe su se smanjile. Dnevne potrebe krvi su veće nego što se obezbedi na dnevnom nivou. Na žalost, u Vojvodini se prikupi oko 100 jedinica krvi dnevno, dok su potrebe oko 220-250 jedinica i to nikako nije dovoljno da se pokriju sve bolnice u Vojvodini, time ni potrebe naše Opše bolnice Pančevo. Veliki broj pacijenata zavisi od nas, naše dobre volje i revnosnih  davalaca krvi, ali sada moramo da podstaknemo i sve one koji nisu do sada bili deo ove velike najhumanijne porodice, da im se pridruže i postanu davaoci krvi. Ako ste u mogućnosti da se pridružite Javnoj akciji prikupljanja krvi u gradu Pančevu, koju upravo objavljujemo, ovim putem molimo građanke i građane da se odazovu. Ovim putem želimo da izrazimo i ogromnu zahvalnost PU Pančevo na ustupljenom prostoru gde će biti postavljen Transfuziomobil kao i na nesebično pruženoj podršci Crvenom krstu Pančevo da zajedničkim snagama mobilišemo sve resurse, sopstvene i javne i sopstvenim primerom doprinesemo stvaranju opšte atmosfere snažne solidarnosti“, kaže Milica Todorović, sekretarka Crvenog krsta Pančevo.

Podršku akciji dobrovoljnog davanja krvi mogu da daju sve zdrave osobe, starosti od 18 do 65 godina. U našoj zemlji muškarci mogu dati krvi svakih 12, a žene svakih 16 nedelja. Nedostaju sve krvne grupe, bez obzira na RH faktor, sa najvećim akcentom na A i O krvnu grupu.

Autor:  Pančevo MOJKraj
Ocenite ovaj članak:
(1 Glas)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 116.70 117.41 USD 107.19 107.83 CHF 120.49 121.21 SEK 10.09 10.15