ponedeljak, 30. maj 2016.  19:00h
Pročitano 5097 puta

Izložba “Još jedan pogled na Uroša Predića”

U sklopu pratećeg programa “Dana Vajferta”, u Narodnom muzeju Pančevo, u ponedeljak, 30. maja u 19 sati biće otvorena izložba „Još jedan pogled na Uroša Predića“. 

Nije nepoznato da su Đorđe Vajfert i Uroš Predić gajili prisan, profesionalan i prijateljski odnos, koji će zauvek ostati zabeležen i u vidu Vajfertovog portreta koji je naslikao Uroš Predić.

Izložba “Još jedan pogled na Uroša Predića”, realizuje se u saradnji sa Narodnim muzejom Pančevo. Vreme koje je proveo na školovanju u Pančevu, vrsnom umetniku Urošu Prediću bilo je dovoljno da ostavi neizbrisiv trag u kulturnom životu grada. Prijateljstvo između Vajferta i Predića dovelo je do nastanka jednog od najznačajnijih i najboljih Vajfertovih portreta, 1927. godine, koji se danas nalazi u okviru zbirke Narodne banke Srbije u Beogradu. 

djordje vajfert portret naslikao uros predic

 

U Narodnom muzeju Pančevo čuva se trideset dela Uroša Predića (većinom portreta, uz nekoliko ikona, skica, studija), iz različitih perioda umetnikovog života, pa je u njima, osim različitih tema i tehnika, donekle moguće sagledati i istrajnost i stabilnost u njegovom opusu, ali i povremena odstupanja, odmerenija stilska previranja i slobodnije izražavanje.

 

Portret Karla Vajsa Uros PRedic ulje na platnu

Portret Karla Vajsa, autor Uroš Predić, ulje na platnu

 

Izložba se realizuje u saradnji sa Narodnim muzejom Pančevo.

Publika će moći da je pogleda do 12. juna.

Ulaz slobodan.

 

Dani Vajferta 2016 vizual

 

Izložbom “Još jedan pogled na Uroša Predića” počinje prateći program ovogodišnje manifestacije Dani Vajferta, koja se održava od 30. maja do 11. juna u organizaciji Turističke organizacije Pančeva, a pod pokroviteljstvom Grada Pančeva. Ideja organizatora je da se uz Đorđa Vajferta, koji je obeležio život u Pančevu između dva rata promovišu i druge znamenite ličnosti tog vremena, koje su živele i radile u Pančevu. Ulaz na sve programe je besplatan.

  • Datum:  ponedeljak, 30. maj 2016.
  • Vreme:  19:00 
  • Mesto:  Narodni muzej Pančevo 
Autor:  Pančevo.MOJKraj.rs
Ocenite ovaj članak:
(3 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00