sreda, 10. maj 2023.  18:25h
Pročitano 1576 puta

Grad Pančevo poklonio 26 bicikala najboljim đacima u poznavanju saobraćaja

Grad Pančevo i ove godine nagradio je biciklima učenike osnovnih škola koji su ostvarili uspeh na takmičenju o poznavanju saobraćaja, kao i učesnike kviza "Saobraćajni znalci". Za tu namenu obezbeđeno je 26 bicikala, a najviše nagrađenih je iz osnovne škole u Omoljici čiji učenici u ovoj oblasti već godinama ostvaruju vrhunske rezultate.

Poklone su dobili učenici koji su postigli vrhunske rezultate na takmičenju „Šta znaš o saobraćaju“, kao i oni koji su učestvovali u kvizu "Nauči se čoveče! - Saobraćajni zna(l)ci" Poklone su dobili učenici koji su postigli vrhunske rezultate na takmičenju „Šta znaš o saobraćaju“, kao i oni koji su učestvovali u kvizu "Nauči se čoveče! - Saobraćajni zna(l)ci" Pančevo MOJKraj

 

Komitet za bezbednost Grada Pančeva dodelio je bicikle i učesnicima kviza „Saobraćajni znalci“ u kojem učestvuju osnovci, a organizator je Agencija za bezbednost saobraćaja Republike Srbije.

To je jedan interaktivni kviz gde su deca dobila materijal koji treba da pripreme, da savladaju saobraćajna pravila. To su deca od 5. do 8. razreda, a ekipu je činilo od 4 do 5 učenika po školi, rekla je Tatjana Božić, članica Gradskog veća Pančeva zadužena za obrazovanje.

U kvizu su učestvovali učenici iz četiri osnovne škole i njima je dodeljeno 18 bicikala.

Učenicima koji su na okružnom takmičenju „Šta znaš o sobraćaju“ osvojili prvo,drugo i treće mesto dodeljeni su bicikli u tradicionalnoj akciji koju sprovodi Grad Pančevo. 

Grad Pančevo posebno nagrađuje decu koja su osvojila prva tri mesta na okružnom, republičkom ili evropskom nivou takmičenja iz saobraćaja. U toj kategoriji ove godine imamo osmoro učenika: sedmoro iz OŠ „Dositej Obradović” iz Omoljice i jednog iz škole „Isidora Sekulić”. Uz, to, ove godine je Komitet za bezbednost saobraćaja Grada Pančeva odlučio da nagradi i učenike iz četiri škole koji su učestvovali u kvizu „Saobraćajni zna(l)ci”. U tom kvizu učestvovale su ekipe dece iz škola „Goce Delčev” iz Jabuke, „Vasa Živković”, „Braca Petrov” i „Sveti Sava”. Ukupno ih je bilo osamnaestoro. Mi smo sigurni da će sva nagrađena deca prilikom vožnje bicikala poštovati saobraćajna pravila i samim tim širiti saobraćajnu kulturu i na ostalu decu, rekla je mr Tatjana Božić.

Najviše nagrađenih je iz osnovne škole u Omoljici a bicikli su dodeljeni i učenicima ove škole koji su ostvarili veliki uspeh na Evropskom takmičenju u Zadru. Njih poslednjih 12 godina sprema nastavnik Miodrag Tasić i svake godine sve više đaka osvaja vrhunske rezultate.

Prošle godine smo učestvovali na prvenstvu Evrope u Zadru. Takmičilo se 26 zemalja, a reprezentacija Srbije je osvojila prvo mesto. Činila su je četiri učenika iz čitave Srbije, a od toga dvoje mojih đaka iz Omoljice: Hana Ćirić, koja je sada šesti razred i Lazar Đukanović koji je sedmi razred. I njima su danas uručeni bicikli. Ove godine je opštinsko takmičenje iz poznavanja saobraćaja bilo u školi „Mika Antić”. Ja sam doveo deset učenika i svi su oni nagrađeni: osvojili su četiri prva, četiri druga i dva treća mesta. Sedmoro mojih učenika ove godine dobilo je bicikl. Prošle godine bilo ih je šestoro, pretprošle petoro i tako je već duži niz godina, rekao je Miodrag Tasić, profesor tehnike i tehnologije u OŠ Dositej Obradović.

 

bicikli za ucesnike

 

Nastavnik Tasić je objasnio da je deo predmeta koji predaje u školi, a koji se tiče saobraćaja stavio u prvi plan na časovima i to ne bez razloga.

Statistika Agencije za bezbednost saobraćaja pokazuje da su deca njihovih godina veoma često učesnici u saobraćajnim nesrećama i zato sam smatrao da je važno da im budu preneta potrebna znanja o saobraćajnim propisima i pravilima kako bi mogli da ih adekvatno primenjuju. Učim ih takođe da i oni to svoje stečeno znanje prenesu drugima, objasnio je Tasić.

Lazar Đukanović učenik iz Omoljice već je osvajao dobre rezultate na takmičenjima o poznavanju saobraćaju, a sada je ispričao svoje utiske sa Evropskog prvenstva.

Sedam dana pre Evropskog prvenstva pripremali smo se u Beogradu i vežbali ceo dan od 6 ujutru do 9 uveče. Bila je velika konkurencija, ali mi smo ih nadmašili sa dosta poena i postali prvaci Evrope. Mi smo mnogo vežbali. Na takmičenju smo imali tri poligona: jedan je podrazumevao simulaciju vožnje u gradu, a teorija se sastojala iz prepoznavanje saobraćajnih prekršaja kroz igricu i rešavanja raskrsnica, pri čemu, na primer, na opštinskom takmičenju za rešavanje raskrsnice imate sasvim dovoljno vremena, dok na Evropskom za to imamo svega deset sekundi, izjavio je Lazar Đukanović.

Bicikl je dobila i Milica Milatov iz Omoljice koja je pre nekoliko godina sa reprezentacijom Srbije osvojila treće mesto na Evropskom prvenstvu u Ženevi, a ove godine učestvovala je i u kvizu „Saobraćajni znalci“.

 

lazar djukanovic imilica

 

Trenutno sam u srednjoj školi, a 2019. godine bila sam članica reprezentacije Srbije na Evropskom takmičenju u Ženevi i tada smo osvojili treće mesto. To znanje koje smo stekli za vreme priprema mi mnogo znači i sada, pošto sa 16 godina mogu da polažem testove za B kategoriju pa će mi to umnogome olakšati pripremu. Takođe, pošto sam zbog školovanja došla iz sela u grad, poznavanje saobraćajnih propisa mi je veoma korisno i kako bih bila bezbednija na ulici, ispričala je Milica Milatov.

Dobitnici bicikla zbog učešća u kvizu "Nauči se čoveče! - Saobraćajni zna(l)ci" 

OŠ "Goce Delčev" Jabuka 

1. Mitić Marko

2. Ivanjak Ema

3. Stavrić Mihajlo

4. Filipovski Ana

OŠ „Vasa Živković“ Pančevo 

1. Petronijević Mateja 8/1

2. Filipović Anastasija 7/2

3. Stojanić Nikola 6/2

4. Dživdžanovski Sava 5/3

5. Rodić Zoran 5/2

OŠ „Borisav Petrov Braca“ Pančevo

1. Petrović Miloš 8-1

2. Živanović Marina 5-1

3. Dikulić Vuk 6-1

4. Demiroski Snežana 7-1

5. Gromilić Andrija 6-1

OŠ "Sveti Sava" Pančevo

1. Strahinja Dozet 7-4

2. Lana Molnar 8-2

3. Petar Ćosić 6-3

4. Luka Savić 5-2 

 

346019356 596455035779903 5273135624515325470 n

 

Dobitnici bicikla zbog ostvarenih rezultata na okružnom takmičenju u saobraćaju:

1. Živanov Stefan - I mesto

2. Milica Milatov - I mesto

3. Lazar Đukanović - I mesto

4. Hana Ćirić - I mesto

5. Veljko Panić - II mesto

6. Vanja Činč - II mesto

7. Ksenija Kočić - II mesto

Svi su učenici OŠ "Dositej Obradović" Omoljica 

8. Stefan Birka - III mesto, učenik OŠ "Isdora Sekulić"

Autor:  Pančevo MOJKraj
Ocenite ovaj članak:
(2 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00