ponedeljak, 5. decembar 2016.  20:00h
Pročitano 4019 puta

Strip „Odravnjivanje“ Nika Suzenisa pred Pančevcima

„Odravnjivanje“ je prvi dosad odbranjeni i objavljeni doktorat u formi stripa autora Nika Suzenisa i biće u ponedeljak, 5. decembra, u 20 sati, predstavljen u dvorani "Apolo" u Pančevu.

„Odravnjivanje“ je prvi dosad odbranjeni i objavljeni doktorat u formi stripa autora Nika Suzenisa „Odravnjivanje“ je prvi dosad odbranjeni i objavljeni doktorat u formi stripa autora Nika Suzenisa

Na predstavljanju ovog neobičnog doktorata u formi stripa govoriće strip crtač Aleksandar Zograf, prevodilac stripa na srpski jezik Marija Novaković i urednik srpskog izdanja „Odravnjivanja“ i izdavačke delatnosti Centra za promociju nauke Ivan Umeljić

Ulaz je slobodan. 

Ovaj neobičan naučni rad putem ilustracija govori o pobuni protiv primata reči nad slikama, koja je zastupljena u tradiciji zapadne kulture. U okviru toga, autor je u „Odravnjivanju“ pružio i kritički pogled na jednoobraznost koja je prisutna u školama, ali i višim obrazovnim institucijama, jer ona ostavlja malo prostora za samostalan rad. 

Unikatno izdanje „Odravnjivanja“ objavio je Harvard University Press. U Srbiji ovaj strip izašao je u izdanju Centra za promociju nauke. Nik Suzenis je svoju disertaciju objavio na Univerzitetu u Kolumbiji. 

 

14 odravnjivanje strip

 

Strip „Odravnjivanje“ je dobio više nagrada, među kojima je i prestižna nagrada Američke asocijacije izdavača za vrhunski akademski rad, i to u dve kategorije – za najbolje izdanje u okviru studija medija i kulture, kao i za najbolje izdanje u humanističkim naukama uopšte, gde strip nikada ranije nije bio ni nominovan.

Takođe, dobio je i Lynd Ward nagradu Državnog univerziteta u Pensilvaniji za najbolju grafičku novelu, a bio je i nominovan u kategoriji najboljeg akademskog rada 2016. za jednu od najprestižnijih nagrada u svetu stripa, Eisner Award koja se dodeljuje svake godine na velikom sajmu stripa u San Dijegu u Kaliforniji.

  • Datum:  ponedeljak, 05. decembar 2016.
  • Vreme:  20:00 
  • Mesto:  Dvorana Apolo, Maksima Gorkog 6, Pančevo 
Autor:  Pančevo.MOJKraj.rs
Ocenite ovaj članak:
(2 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00