utorak, 17. novembar 2015.  07:09h
Pročitano 1211 puta

PSCPD nastupilo u Temišvaru

Pančevačko srpsko crkveno pevačko društvo nastupilo je u Sabornoj crkvi u okviru „Dana srpske kulture u Temišvaru“ koji su održani 14. i 15. novembra. 

PSCPD pred Konstantinom Danilom ali ne u Pančevu već u Temišvaru PSCPD pred Konstantinom Danilom ali ne u Pančevu već u Temišvaru S.Janoš

Hor je na ovu manifestaciju pozvan od strane organizatora Saveza Srba u Rumuniji u saradnji sa generalnim konzulatom Republike Srbije u Temišvaru. 

Na gala koncertu naši pevači su nastupili poslednji od pet izvođača, ali se to pokazalo kao veoma dobro. Nakon mlakih horskih izvođenja ne baš dobro izabranog koncertnog repertoara, izuzev domaćina Hora pravoslavne srpske saborne crkve u Temišvaru koji neguju svoj specifičan program i stil, Pančevci su se pokazali u najboljem svetlu.

Posle Kikindskog pevačkog društva „Kornelije Stanković“, Hora udruženja banatskih učitelja iz Temišvara „Cantemus Banatum“ i Hora proroka Ilije crkve Mačkatske, PSCPD je zaista pokazao svoju umešnost u izvođenju duhovne muzike. 

Odličan scenski nastup sa inovativnim pristupom prvo muškog hora koji sam peva, do izlaženja ženskog dela koji peva u hodu, pa sve do zajedničkog nastupa sa programom i delima kompozitora od 14.veka pa do savremenika, još jednom su naš grad predstavili na najbolji moguć način. 

Po povratku iz Temišvara, članovi Pevačkog društva su posetili srpski manastir Svetog Đorđa iz 1485.godine u okolini rumunkog grada Birda.
I tu su, onako nezvanično i za svoju dušu, održali jedan mini koncert. I ovde je ljubav prema pevanju došla do izražaja, jer su sami pevači tražili da se peva još koja kompozicija više.  

Da li zbog atmosfere i publike, ili što pevaju pred ikonostasom koji je, kao i u pančevečkoj Uspenskoj crkvi, oslikao Konstantin Danil, tek niko nije ostao ravnodušan slušajući PSCPD pod dirigentskom palicom mr Vere Carine. 

Ona se na kraju zahvalila u ime svih horova organizatorima na pozivu i dobroj atmosferi, a ujedno je i dirigovala svim horovima koji su zajednički otpevali Svetosavsku himnu. 

Naše Pevačko društvo imalo je i tu čast da sutradan, u nedelju, 15. novembra peva na liturgiji u temišvarskoj Sabornoj crkvi, pa su tako prisutni imali priliku da ih slušaju i u samom bogoslužbenom izdanju. 

Na kraju treba reći da su „Dane srpske kulture u Temišvaru“ podržali Departman za međuetničke odnose Vlade Rumunije, kao i Ministarstva kulture Republike Rumunije i Republike Srbije.     

 

Autor:  Saša Janoš
Ocenite ovaj članak:
(6 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00