ponedeljak, 11. februar 2019.  20:50h
Pročitano 968 puta

Nova pravila za proizvodnju jaja

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede donelo je nova pravila za proizvodnju jaja, koja bi trebalo da u narednom periodu omoguće potpunu i nesmetanu trgovinu sa zemljama članicama EU i zemljama CEFTA.

Donošenjem ovog pravilnika postavljeni su novi, stroži zahtevi za obeležavanje i klasiranje jaja Donošenjem ovog pravilnika postavljeni su novi, stroži zahtevi za obeležavanje i klasiranje jaja www.pixabay.com

Na primer, jaja koja se prodaju kao "A" klasa sa oznakom, "ekstra" klasiraju se, označavaju i pakuju u roku od četiri dana od dana nošenja jaja. 

Reči, "ekstra" ili "ekstra sveže" koriste se kao dodatna oznaka kvaliteta na pakovanjima koja sadrže jaja "A" klase, i tako označena mogu se naći u maloprodaji do devetog dana od dana nošenja jaja. 

Podatak o načinu uzgoja koka nosilja za jaja "A" klase nalaziće se na samim jajima i na pakovanju jaja, a označavaće se posebnim oznakama ,"0 - jaja iz organskog uzgoja", "1 - jaja iz slobodnog uzgoja", "2 - jaja iz podnog uzgoja", "3 - jaja iz kaveznog (baterijskog) uzgoja".

Kako prenosi Radio-televizija Vojvodine, donošenjem ovog pravilnika postavljeni su novi, stroži zahtevi za obeležavanje i klasiranje jaja, kao i novi uslovi koji se tiču veličine, izgleda, pakovanja i načina držanja i ishrane koka nosilja.

Odredbe ovog pravilnika ne primenjuju se na jaja koja proizvođač malih količina direktno isporučuje krajnjem potrošaču jaja ili lokalnim maloprodajnim objektima.

Autor:  Pančevo MOJKraj.rs
Ocenite ovaj članak:
(1 Glas)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00