ponedeljak, 5. decembar 2016.  19:00h
Pročitano 3641 puta

Izložba grafika „Konstantin“ u Muzeju

U Narodnom muzeju Pančevo u ponedeljak, 5. decembra u 19 časova biće otvorena izložba grafika „Konstantin“, akademskog slikara Veljka Mihajlovića. 

U Narodnom muzeju Pančevo u ponedeljak, 5. decembra u 19 časova biće otvorena izložba grafika „Konstantin“, akademskog slikara Veljka Mihajlovića U Narodnom muzeju Pančevo u ponedeljak, 5. decembra u 19 časova biće otvorena izložba grafika „Konstantin“, akademskog slikara Veljka Mihajlovića Pančevo.MOJKraj.rs

Izložba će biti otvorena do 17. decembra.

Obilazeći manastire i crkve – od Alabanije, Rumunije, Hilandara, Makedonije, Crne Gore, Italije, Mađarske, Srbije ali i Vatikan (Rafaelova soba, Konstantinov slavoluk Rim, Arco – Pjero de la Fančeska - Legenda o Časnom krstu i carica Jelena) – Veljko Mihajlović proučava i znalački prenosi likove Svetog Konstantina i njegove majke Svete carice Jelene. Ono što suštinski obeležava program fresaka u svakoj pravoslavnoj crkvi od početka drugog milenijuma jeste obavezna zajednička predstava carskog para, sina Konstantina i majke Jelene, sa Časnim krstom između sebe, i to u zoni stojećih figura.

Na 80 grafičkih listova umetnik iznosi sopstveni, strogo izbalansirani pogled na lik rimskog imperatora Gaja Flavija Valerija Aurelija Konstantina (272 – 337), istorijsku ličnost koja je dalekosežnošću svojih poteza obeležila civilizacijske tokove. Istovremeno, autor se sa podjednakim interesovanjem bavi načinom na koji su potonja pokoljenja kroz likovni izraz čuvala sećanje na prvog hrišćanskog vladara koji je Milanskim ediktom 313. godine izveo hrišćane iz katakombi i dopustio da započnu slobodno ispovedanje svoje vere.

Veljko Mihajlović rođen je 1948. u Sarajevu, a odrastao je i školovao se u Beogradu, gde je završio Fakultet likovnih umetnosti.

 

Konstantin grafika

  • Datum:  ponedeljak, 05. decembar 2016.
  • Vreme:  19:00 
  • Mesto:  Narodni muzej Pančevo 
Autor:  Pančevo.MOJKraj.rs
Ocenite ovaj članak:
(1 Glas)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00