subota, 21. maj 2016.  03:42h
Pročitano 20545 puta

Počinje izgradnja novog zatvora u Pančevu

Izgradnja potpuno novog zatvora u Pančevu počeće do kraja sledeće nedelje na putu za Bavanište.

Izgradnja novog zatvora u Pančevu počeće krajem sledeće nedelje, dok će stari zatvor u centru postati muzej Izgradnja novog zatvora u Pančevu počeće krajem sledeće nedelje, dok će stari zatvor u centru postati muzej Pančevo.MOJKraj.rs/arhiva

Prema pisanju "Novosti", u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija kažu da će to biti drugi novi zatvor, posle "Padinske skele", koji je izgrađen u poslednje dve i po decenije.

Postojeći pančevački zatvor je u kategoriji okružnog i može da primi 160 lica. Zgrada se nalazi u samom centru grada, u pešačkoj zoni, i datira iz vremena Marije Terezije. Plan je da se ona preda Gradu za muzejski prostor.

Budući zatvor imaće status Kazneno-popravnog zavoda i kapacitet za 500 lica lišenih slobode, odnosno 300 osuđenika i 200 pritvorenika. Biće izgrađen na 10 hektara zemljišta postojeće ekonomije, koja je u sastavu Okružnog zatvora i nalazi se na putu za Bavanište.

Planirano je da se ceo kompleks, na 24.000 kvadrata, sastoji od sedam zgrada: dve za smeštaj osuđenika, kuhinje, upravne zgrade, prijavnice, zgrade za posete i tehničkih prostorija. Zavod će biti građen u skladu sa savremenim standardima, najvišim stepenom obezbeđenja i opremljen posebnim tehničkim sistemom zaštite. Na ulazu će se nalaziti neprobojna stakla, KD vrata najnovije generacije, tunel za skeniranje stvari, kao i prostorije za ručni pretres. Ceo kompleks biće ograđen perimetarskim sistemom zaštite (uključuje se signalizacija u slučaju ugroženosti), a objekat infracrvenim senzorima i više stotina kamera za video-nadzor.

Biće urađena i kompletna vodovodna i kanalizaciona struktura, što će dobro doći i stanovnicima ovog dela Pančeva, kažu u Upravi, a prenose Novosti.

Vrednost izgradnje i opremanja je 23.000.000 evra, od čega Centralna evropska banka kreditira 18.000.000, a Srbija sufinansira sa 5.000.000 evra za opremanje. Nameštaj će izraditi "stanari" KPZ u Požarevcu - Zabeli, Sremskoj Mitrovici, Valjevu i Nišu.

Autor:  Pančevo.MOJKraj.rs
Ocenite ovaj članak:
(14 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00