nedelja, 4. septembar 2022.  20:00h
Pročitano 1601 puta

Predstava “Miorica” pred Dolovcima 4. septembra

Na trgu ispred Doma kulture Dolovo, u nedelju, 4. septembra sa početkom u 20 sati održaće se pozorišna predstava pod nazivom "Miorica (Ovčica)" u izvođenju Nezavisne pozorišne kompanije "Aueleu" iz Temišvara. Predstava je pantomimska, pa se može pratiti bez poznavanja rumunskog jezika. 

U slučaju lošeg vremena predstava će se održati u velikoj sali Doma kulture Dolovo U slučaju lošeg vremena predstava će se održati u velikoj sali Doma kulture Dolovo Pančevo MOJKraj

 

U slučaju lošeg vremena, predstava će se održati u velikoj sali Doma kulture Dolovo.

Kontekst u kojem se odvija predstava:

Predstava “Miorica” nezavisne pozorište kompanije „Aueleu” (Temišvar) biće predstavljena na tri lokacije u Srbiji, kao srodni događaj iz kalendara aktivnosti projekta Pokretna ognjišta (Moving Fireplaces) 2022, koji je deo kulturnog programa Temišvar 2023 – Evropska prestonica kulture. 

Predstavljanje ove predstave je rezultat partnerstva Udruženja ,,Prin Banat” u prevodu kroz Banat, (organizatora kulturnog projekta Pokretna ognjišta) i Zajednice Rumuna iz Srbije, a ima za cilj jačanje saradnja između dve organizacije i lokalne javnosti, u kontekstu Temišvar prestonia evropske kulture 2023.

 

Miorica

 

O predstavi MIORICA – nezavisne pozorišne kompanije Aualeau iz Temišvara:

Najnovija adaptacija ovog dela izvlači „Mioricu” iz domena popularnih balada i transponuje je na preseku dve umetničke manifestacije: savremene muzike i pozorišta pod maskama.

Okupljajući različite umetnike, od blek metal muzičara – kao što je Sol Faur, bivši član grupe „Negura Bunget”, sadašnji „Dordeduh” – do operskih perkusionista i profesionalnih glumaca iz individualnog pozorišnog udruženja „Aualeu” iz Temišvara, projekat „Miorica” reinterpretira manje poznatu varijantu popularne balade, varijante koja potiče iz banatske oblasti. U ovoj verziji, glavni lik zauzima prilično revolucionaran stav pre nego što bude ubijen, umesto jadikovanja.

Međutim, trenutak pastirske smrti predstavlja vrhunac priče, ali i vezu sa „nevestom sveta“, kroz koju se smrt posmatra kao reintegracija pojedinca u prirodu.

Pozorišni komad bez reči, u kome se priča prenosi kroz tonove električnih intrumenata, Miorica je i muzička kreacija koja spaja orkestarske strukture, džez ritmove i ambijentalne muzičke sekvence, sa ciljem da dočara singularnost mističnog događaja.

Kroz ovaj projekat, gledaoci imaju priliku da dožive specifičnosti arhetipske teme smrti kao spektakularnog opstanka legende koja se nekada širila među pastirima Transilvanije.

  • Datum:  nedelja, 04. septembar 2022.
  • Vreme:  20;00 
  • Mesto:  Trg ispred Doma kulture u Dolovu 
Autor:  Pančevo MOJKraj
Ocenite ovaj članak:
(2 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00