petak, 24. novembar 2023.  14:39h
Pročitano 252 puta

Edukacija za pacijente s psorijazom 2. decembra u Opštoj bolnici Pančevo

Dermatovenerološka sekcija Srpskog lekarskog društva sprovodi projekat “Za život bez psorijaze“ sa ciljem da se unapredi lečenje pacijenata sa psorijazom u Srbiji. 

Opšta bolnica Pančevo organizovaće 2. decembra od 10 do 14 sati edukaciju za pacijente sa psorijazom Opšta bolnica Pančevo organizovaće 2. decembra od 10 do 14 sati edukaciju za pacijente sa psorijazom Pančevo MOJKraj

 

U okviru projekta, Opšta bolnica Pančevo organizovaće 2. decembra od 10 do 14 sati edukaciju za pacijente sa psorijazom. Edukaciju će obavljati prof. dr Dušan Škiljević iz Univerzitetskog kliničkog centra Srbije i dermatolozi iz Opšte bolnice Pančevo, dr Slađan Tomović, dr Maja Mitrović i dr Zoran Nedić. 

Mole se svi zainteresovani da se prijave na telefon broj 013 25 17 883. 

Cilj je da što više pacijenata bude uključeno, kao i da se podigne svest u javnosti, među pacijentima, ali i među lekarima, da osobe sa psorijazom danas imaju na raspolaganju efikasne i bezbedne lekove i da svaki pacijent treba da teži oslobađanju od simptoma psorijaze. Tokom edukacije pacijenti će dobiti informacije o psorijazi, savete o pravilnom putu i načinu lečenja, prevenciji komorbiditeta, odnosno pridruženih bolesti, o psihosocijalnoj podršci, higijensko-dijetetskom režimu, odnosno, pravilnoj ishrani i fizičkim aktivnostima, što doprinosi uspešnijem lečenju i kvalitetu života pacijenata, saopšteno je iz Opšte bolnice Pančevo.

Rasprostranjenost psorijaze je 2% u opštoj populaciji, pa se procenjuje da u Srbiji ima oko 140.000 obolelih, sa više od 5.000 osoba obolelih od psorijaze na teritoriji Južnobanatskog regiona. Oko 20 do 30% pacijenata ima umereni i teški oblik psorijaze koja se mora lečiti sistemskom terapijom, uključujući biološke lekove.

Psorijaza je bolest koja osim promena na koži u vidu crvenila, ljuspica i svraba, daje i sistemske manifestacije, i značajno utiče na kvalitet života obolelih, socijalno, emocionalno i profesionalno funkcionisanje. 

Kod težih oblika psorijaze mogu se javiti pridružene bolesti kao što su dijabetes tipa 2, kardiovaskularna oboljenja, metabolički sindrom, psorijatični artritis, zapaljenske bolesti creva. Zbog izraženih promena na koži, pacijenti se suočavaju sa stigmatizacijom jer se psorijaza još uvek smatra zaraznom bolešću, što dovodi do izolovanosti, anksioznosti i depresije pacijenata.

Važno je naglasiti da psorijaza nije zarazna, već predstavlja hronično nezarazno autoimunsko oboljenje i nema potrebe da se ljudi boje kontakta sa pacijentima koji imaju psorijazu.

Autor:  Pančevo MOJKraj
Ocenite ovaj članak:
(2 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00