subota, 24. septembar 2022.  08:14h
Pročitano 301 puta

U Pančevu održana 9. Hirurška radionica u oblasti kolorektalne hirurgije

U Pančevu je 23. septembra održana deveta Hirurška radionica na kojoj su učestvovali poznati hirurzi iz čitavog sveta. U dvorani Kulturnog centra u Pančevu putem video bima lekari su pratili tok operacije koja se odvijala u hirurškoj Sali Opšte bolnice u Pančevu, a mogli su i da postavljaju pitanja. Na ovaj način naši hirurzi su stekli nova znanja i radeći sa iskusnijim kolegama usavršavali stečene veštine u oblasti kolorektalne hirurgije.

Operacije su izvršene u hirurškoj sali Opšte bolnice u Pančevu, a lekari su je putem video bima pratili u Kulturnom centru u Pančevu Operacije su izvršene u hirurškoj sali Opšte bolnice u Pančevu, a lekari su je putem video bima pratili u Kulturnom centru u Pančevu Pančevo MOJKraj/S.V.

 

Najpoznatiji svetski hirurzi predvođeni profesorom Amdžadom Parvaizom iz Londona u pančevačkoj bolnici uradili su istovremeno dve operacije raka debelog creva i sve to je putem video-linka gledalo blizu 200 lekara iz Srbije.

Umesto da naši hirurzi plaćaju i po nekoliko hiljada evra da bi mogli da vide sve ove svetske hirurge na nekim kursevima po Evropi, mi smo im omogućili, a tu su i kolege iz regiona, da ih vide i da rade sa njima ovde kod nas u Pančevu besplatno, rekao je hirurg dr Mladen Janić.

Manjak iskusnih instruktora i opreme u laparoskopskoj kolonorektalnoj hirurgiji u Srbiji je prepoznat još 2013. godine i tada je profesor Amdžad Parvaiz predstavio našim hirurzima "LapCo" projekat iz Velike Britanije koji se od tad promoviše i kod nas u programu pod nazivom “LabSerb”.

Kako nam je rekao dr Amdžad Parvaiz, čuveni hirurg iz Indije koji radi u Londonu hirurzi iz Srbije imaju želju da uče od najboljih, a interesuje ih na koji način se uvodi robotika u hirurške intervencije.

Moja iskustva govore da su hirurzi u Srbiji veoma talentovani i da za sad samo finansijske prepreke usporavaju uvođenje robotike i kod vas. Inače, laparaskopska operacija je velika ušteda za bolnicu i za zdravstveni sistem zemlje, ali i velika prednost za pacijente. S druge strane, prednost za hirurga je u tome što laparaskopska hirurgija dozvoljava da ono što se operiše vidi u savršenoj HD rezoluciji, ako je takva oprema prisutna. To omogućava hirurgu da precizno radi i ako se drži uputstava i tehnike, onda su greške minimalne, smatra dr Amdžad Parvaiz, hirurg iz Indije.

Kako smo saznali od dr Mladena Janića zahvaljujući kojem je ovaj program obučavanja lekara u ovoj grani hirurgije pokrenut u Pančevu danas je više od 30 bolnica u Srbiji uključeno u LapSerb projekat.

Više nema sumnje da je to jedan od najuspešnijih programa edukacije u našoj zemlji. Da bismo pokazali da ćemo nastaviti započeto, odlučili smo da ove godine po završetku stručnog dela Radionice nastavimo druženje sa našim instruktorima na planini Tari i da posetimo Jagošticu, koja je poznata kao najzabačenije selo Srbije, i na taj način pošaljemo poruku da će LapSerb nastaviti organizovanje radionica u svakoj bolnici u Srbiji koja ima želju i uslove za razvijanje ove vrste hirurgije, kaže dr Janić.

U LapSerb bazu su do sada uneti podaci za više od 2.000 operacija, što je prikazano na nedavno održanom kongresu u Nišu. 

Nedvosmisleno je pokazano da su naši rezultati uporedivi sa projektom edukacije u Velikoj Britaniji, koji nam je bio uzor. Ipak, svesni smo da je naš projekat još uvek na početku. Zbog korone smo poslednje dve godine malo posustali, pa se nadam da će ova 9. pančevačka radionica dati podstrek i podsetiti da se učenje nikad ne završava, kaže dr Janić.

U Pančevu 23. septembra, a zatim na Tari 24. i 25. septembra domaćini neće biti samo pančevački hirurzi, već svi hirurzi LapSerb zajednice. Predavači i ove godine su prof. Amdžad Parvaiz, prof. Aleksej Karačun, prof. Mehmet Kuzu, prof. Danilo Mišković, prof. Nuno Figueireido i prof. dr Aleks Petrov.

Laparaskopska hirurgija u odnosu na otvorenu hirurgiju ima ogromnu prednost u lečenju raka debelog creva, zato što nema velikog reza i zbog toga što je oporavak posle operacije brži. Boravak u bolnici u proseku je od 4 do 5 dana u odnosu na dve nedelje koliko se pacijent oporavlja kada se operacija radi klasično. 

U Pančevu je prvi put ovakva intervencija obavljena 2005. godine na pozajmljenom laparoskopskom stubu. U međuvremenu nabavljena je oprema i urađen veći broj operacija.

Autor:  Pančevo MOJKraj
Ocenite ovaj članak:
(1 Glas)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00