četvrtak, 19. novembar 2020.  22:22h
Pročitano 1920 puta

Trećina testiranih u Južnom Banatu pozitivna je na virus korona

Trećina testiranih u Južnom Banatu pozitivna je na virus korona, zaključak je Zavoda za javno zdravlje Pančevo u kojem se dnevno testira između 220 i 300 građana. I na teritoriji Južnog Banata, kao i u ostatku Srbije, beleži se porast broja novozaraženih od virusa kovid-19.

Laboratorija Zavoda za javno zdravlje Pančevo Laboratorija Zavoda za javno zdravlje Pančevo ZZJZPA

Stručnjaci Zavoda za javno zdravlje epidemiološku situaciju na teritoriji Južnog Banata ocenjuju kao nestabilnu. Broj obolelih iz dana u dan je u porastu. Trenutno se najveći rast beleži u Beloj Crkvi, Kovinu i Pančevu.

Dr Ljiljana Lazić, direktorka Zavoda za javno zdravlje  Pančevo podseća da ova ustanova radi pi-si-ar testiranje za teritoriju celog okruga, za sve pacijente iz domova zdravlja i Opštih bolnica, kao i za građane koji žele da provere svoj status iz komercijalnih razloga odnosno za putnike. 

Dnevno imamo između 220 i 300 uzoraka za PCR testiranje. Od tog broja oko jedne trećine bude pozitivno kada završimo analizu. Pored PCR testiranja postoji i antigensko testiranje koje rade svi domovi zdravlja na teritoriji našeg okruga, odnosno na teritoriji cele Srbije. Na teritoriji našeg okruga domovi zdravlja u toku dana u proseku obave između 50 i 100 antigenskih testiranja. Obično bude negde između 20 i 50 pozitivnih nalaza po Domu zdravlja. Mi dnevno prijavljujemo na teritoriji okruga između 150 i 200 pozitivnih slučajeva što je veliki broj bez obzira što mi govorimo o teritoriji od blizu 300.000 stanovnika, objasnila je dr Lazić.

Iz Zavoda za javno zdravlje Pančevo apeluju na sve da poštuju propisane mere kako bi se smanjio broj obolelih i time sačuvao zdravstveni sistem.

Apelujemo na sve naše građane da situaciju shvate krajnje ozbiljno i da poštuju sve mere. Na početku ovog talasa smo imali zaražavanje osoba koje su mlađe životne dobi i radno aktivnog stanovništva. Klinička slika kod takvih pacijenata bila je daleko lakša. Na žalost, oni sada inficiraju svoje najbliže u porodici ili u okruženju gde se nalaze. Sada imamo i starije sugrađane koji su oboleli i sa težom kliničkom slikom. Naš apel je da se strogo poštuju mere, pogotovu mere nošenja maski, držanja fizičke distance, da se građani ne okupljaju ni u porodičnom okruženju više od pet članova. Takođe ne preporučujemo ni okupljanja u nekim drugim objektima. Bitno je izbegavanje slavlja i drugih okupljanja kako bismo smanjili prenos infekcije dalje, kaže dr Ljiljana Lazić.

U ovom periodu godine aktuelna je i pojava sezonskog gripa, čiji su simptomi slični simptomima virusa kovid-19. Lekari kažu da bi građani trebalo da se jave u Kovid ambulantu ukoliko imaju temperaturu duže od jednog dana, malaksalost i bolove u mišićima.

Autor:  Pančevo MOJKraj
Ocenite ovaj članak:
(1 Glas)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00