nedelja, 5. mart 2017.  20:29h
Pročitano 4610 puta

Brazilska "Kapuera" i u Pančevu (VIDEO)

Kapuera je brazilska veština sa elementima borbe, strategije, plesa, muzike i akrobatike. Nastala je mešanjem različitih kultura u kolonijalnom Brazilu.

Dušan Sudžuković i Aleksandra Grba drže časove Kapuere u Pančevu Dušan Sudžuković i Aleksandra Grba drže časove Kapuere u Pančevu Pančevo.MOJKraj.rs

Postaje sve popularnija kako u Evropi tako i u našoj zemlji. Kapuera podrazumeva dva igrača koji se nadmudruju i pokušavaju jedan drugom da nametnu svoj stil igre odnosno borbe a da pritom izgledaju što elegantnije. Neki za Kapueru kažu da je šah ljudskim telima. 

Sve je popularnija širom sveta i već nekoliko godina može se učiti i u Pančevu, a od pre godinu dana je formirana i dečija grupa u našem gradu.

Dušan Sudžuković i Aleksandra Grba, treneri kapuere u Pančevu, kažu da je kapuera mnogo dinamična i eksplozivna, ima u sebi elemente akrobatike, gimnastike, a kakva će biti zavisi od osobe koja se bavi kapuerom. Kapuerom mogu da se bave svi, i deca i stariji ljudi. U njoj može svako da bude kreativan, sve zavisi sa kime se igra, kakva je njegova kapuera, njegova igra i energija. 

 

IMG 20170228 190156

 

Dušan se kapuerom bavi sedam, a Aleksandra šest godina, što je dovoljno iskustva da počnu da i sami drže treninge.

Kapuera je atraktivna, ali još uvek za mnoge mistična. Redovno kapuerom u Pančevu se među odraslima bavi oko 7 ili 8 naših sugrađana, ali naši sagovornici očekuju da će broj aktivnih kapuerista biti još više u narednom periodu.

Aleksandra kaže da svaki igrač kapueru shvata na neki svoj način, ali da je za nju prvenstveno “ventil” od svega i pravo uživanje.

Spoj je plesa, borbe, akrobatike, strategije, muzike, pesama. Zato u njoj ili nekom njenom segmentu svako može da se pronađe. Kapueru sam probala prvi put 2003. godine, ali sam se bavila njom kratko vreme jer je ona prestala da postoji u Pančevu. Pola života sam se bavila baletom i u razgovoru sa sestrom 2011. godine odlučila sam da se vratim kapueri, a na sreću ponovo je formirana grupa u Pančevu i tu sam i dalje, kaže Aleksandra.

 

dusan sudzukovic i aleksandra grba

 

Dušan kaže da Pančevci dva puta nedeljno odlaze kod svoje učiteljice kapuere u Beogradu, uz pomoć koje usavršavaju svoju veštinu, a zatim je dalje prenose Pančevcima.

Iako je u kapueri važna improvizacija, važno je da se poznaju osnove kapuere. Improvizacija počinje onda kad savladate osnovne pokrete, udarce i izbegavanje. Postoje neki šabloni koje ljudi moraju da nauče, da bi kasnije te šablone spajali u određene celine, objašnjava Dušan.

Ne postoje takmičenja u kapueri, ali se zato jednom godišnje organizuje događaj “Batizado” odnosno manifestacija na kojoj se obavlja “zamena pojasa” ili kako kapueristi kažu “obavlja se krštenje za one koji prvi put dolaze da dobiju beli pojas”.

To je zapravo događaj gde se sastajemo mi kapueristi iz cele Srbije i okoline, radi druženja. Mi nemamo klasične borbe ili mečeve, kako se to zove u ostalim borilačkim sportovima, nego sarađujemo zajedno. Mi to zovemo igra, kaže Aleksandra Grba.

U novembru je obeleženo 15 godina kapuere u Srbiji, kada je organizovan “Batizado” u Novom Sadu. Ranijih godina, ali i ove, centralni događaj u Srbiji biće u maju, a domaćini su ili Beograd ili Novi Sad.

Pre nešto više od godinu po dana pokrenuta je škola kapuere za decu od 4 do 11 godina u Pančevu, a treninzi su u prostorijama Fitnes studia Fiesta, Svetozara Miletića 93, od 18 časova utorkom i četvrtkom.

Instrumenti u kapueri

“Biribao” je glavni instrument, ima tikvu koja može biti najmanja, srednja i najveća. U zavisnosti od veličine tikve zavisi i kakav će biti zvuk. Kada se u isto vreme sviraju instrumenti biribao u sve tri veličine dobija se prijatan i interesantan zvuk. Od instrumenata u kapueri se koriste još i “pandero” (liče na daire, samo su presvučeni kožom) i “atabaki” (polububanj) i “agogo”. Kada se svi instrumenti poređaju i istovremeno na njima svira to se zove “bateria”, što je slično orkestru.

Kapueru čine pokreti, osnovni pokreti koji mogu da se uče od malih nogu. Deci na našim treninzima zadajemo neke pokrete koji se uče kroz igru a koji lako mogu da se primene na sport. Tako mala deca kod nas u grupi više se igraju nego što ozbiljno uče kapueru. Suština je da se pravilno razvijaju, da im bude lepo i da se upoznaju sa ovom veštinom kako bi kad porastu mogli mnogo više i mnogo ozbiljnije da je treniraju, objasnio je Dušan Sudžuković.

Aleksandra kaže da se zahvaljujući treninzima kapuere deca razvijaju pravilno.

U tim godinama je najbitnija fizička aktivnost, a današnja deca uglavnom samo sede za kompjuterom, igraju igrice, krive kičmu… Fizička aktivnost, pravilan razvoj, psihički, fizički i sve ostale sfere koje kapuera podrazumeva. Uče i neku strategiju, tu im se inteligencija razvija, moraju da razmišljaju korak dva unapred šta će uraditi. U okviru fizičkog dela uče i stoj na rukama i mostove i osnovne tehnike kapuere, ispričala nam je Aleksandra.

Ukoliko ima dece koja imaju sluha, na treninzima kapuere razvijaju se i muzičke sposobnosti ali i uče strani jezik.

Svi tekstovi pesama i nazivi pokreta u kapueri su na portugalskom jeziku, tako da paralelno, onoliko koliko i mi znamo, učimo ih i da izgovore te pokrete na portugalskom ali i da znaju šta znače, kaže Aleksandra.

Utorkom i četvrtkom u 21 sat u “Start ap” klubu, Miloša Trebinjca 16, kapueru trenira starija grupa u Pančevu, a o njihovim aktivnostima možete se više informisati i putem fejsbuka. 

Pogledajte i sami kako izgleda druženje na "Batizadu" i izvođenje kapuere:

Autor:  Pančevo.MOJKraj.rs
Ocenite ovaj članak:
(3 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00