četvrtak, 8. septembar 2016.  09:06h
Pročitano 2257 puta

Druga dolovačka seoska slava

Dolovci su juče obeležili svoju drugu seosku slavu, ili socijalističku slavu kako se nekad popularno nazivala.

Tokom dana centar sela šareneo se veselim bojama mališana, koji su uživali u ringišpilima, šećernim vunama, lizalicama, balonima i raznim drugim špecijama i igračkama Tokom dana centar sela šareneo se veselim bojama mališana, koji su uživali u ringišpilima, šećernim vunama, lizalicama, balonima i raznim drugim špecijama i igračkama N.R.

Datum je jako bitan za noviju dolovačku istoriju jer je baš na taj dan 1944. godine u partizane otišlo više stotina omladinaca od kojih je 80-ak njih poginulo. Upravo kao sećanje na te žrtve ovaj dan je ustanovljen kao seoska slava.

 

OBELEŽAVANJE SLAVE

 

I ove godine obeležavanje je započeto komemorativnim skupom u sali mesne zajednice gde su Dolovci odali počast upravo pomenutim omladincima.

Nikola Brzovan, predsednik udruženja boraca svih ratova iz prošlog veka, obratio se okupljenima, a potom se i otišlo do spomen obeležja u Selištu, gde su se te 1944. mladi borci i okupili, odakle su prebačeni na Sremski front.  

 

spomenik u selištu

 

Tokom dana centar sela šareneo se veselim bojama mališana, koji su uživali u ringišpilima, šećernim vunama, lizalicama, balonima i raznim drugim špecijama i igračkama. 

Kasnije uveče njih su zamenili oni malo stariji koji su svoj provod potražili u lokalnim kafićima uz živu muziku do sitnih sati.

 

UŽIVANJE ZA MALIŠANE

Autor:  Nikola Radonjin
Ocenite ovaj članak:
(9 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00