ponedeljak, 26. jun 2023.  23:17h
Pročitano 525 puta

Lazar Stanojević pobednik festivala Prva harmonika Vojvodine u Ivanovu

Šesti Međunarodni festival harmonike „Zlatna dirka“ „Prva harmonika Vojvodine“ u Ivanovu završen je večeras proglašenjem pobednika i uručivanjem nagrada. Apsolutni pobednik ovogodišnjeg festivala je Lazar Stanojević iz Beograda.

Lazar Stanojević ima 16 godina i iz Beograda je, učenik je drugog razreda srednje muzičke škole u Beogradu gde na harmonici svira klasiku, ali kako kaže, najviše voli da svira tradicionalnu narodnu muziku i od prvog dana učestvuje na festivalu u Ivanovu, a sada je prvi put i pobedio Lazar Stanojević ima 16 godina i iz Beograda je, učenik je drugog razreda srednje muzičke škole u Beogradu gde na harmonici svira klasiku, ali kako kaže, najviše voli da svira tradicionalnu narodnu muziku i od prvog dana učestvuje na festivalu u Ivanovu, a sada je prvi put i pobedio Pančevo MOJKraj

 

Nagradu su mu uručili Mirko Kodić, član žirija i Marko Guran, direktor festivala.

Lazar Stanojević ima 16 godina i iz Beograda je, učenik je drugog razreda srednje muzičke škole "Kosta Stanojlović" u Zemunu gde na harmonici svira klasiku, ali kako kaže, najviše voli da svira tradicionalnu narodnu muziku i od prvog dana učestvuje na festivalu u Ivanovu, a sada je prvi put i pobedio. Narodnu muziku uči kod svog oca Aleksandra Saše Stanojevića.

 

pobednik 2023 lazar sretenovci

 

U Ivanovu se takmičim već duži niz godina, ali sam uvek bio drugo ili treće mesto, a ove godine mi se konačno ostvarila želja da dobijem titulu prve harmonike Vojvodine. Za pripremu za ovakvo takmičenje stvarno treba puno vežbe, rada i odricanja, ali kada dođu ovakvi rezultati, onda sve dobije smisao, a ujedno nam je to vetar u leđa da nastavimo da se trudimo, kaže Lazar, koji planira da nakon srednje škole upiše Muzičku akademiju.

 

356735564 644882327534511 1623602462336870822 n

 

Mirko Kodić član žirija pre nego što je uručio nagrade u seniorskoj konkurenciji istakao je da su sva trojica nagrađenih izuzetno kvalitetni mladi muzičari i za koje bi voleo da jednog dana budu njegovi naslednici.

Večeras su proglašeni pobednici u juniorskoj i seniorskoj konkurenciji i uručene su im nagrade.

U kategoriji seniora prvu nagradu osvojio je Lazar Stanojević, drugu Nemanja Radosavljević a treću Milan Šelić.

 

pobednici duet stariji

 

U kategoriji juniora treću nagradu osvojio je Nikola Stanković, dodeljene su dve druge nagrade i pripale su Ivani Petaković i Stevanu Nešoviću, dok je prvu nagradu osvojio Nikola Simić.

 

juniori pobednik

 

U kategoriji stariji dueti druga nagrada pripala je Marku Obradoviću i Nikoli Stankoviću, a prva nagrada je pripala Mihajlu Janojeviću i Milošu Jovanoviću.

 

pobednici dueti 2022 koncert

 

Ove godine uručene su i specijalne nagrade školama harmonike za dugogodišnji pedagoški rad u oblasti muzike, a uručene su Goranu Jovančiću, Saši Stanojeviću i Goranu Milenkoviću.

 

specijalne nagrade skole harmonike

 

Inače, prema propozicijama takmičenja koje postavlja organizator, takmičari se dele u osam kategorija - od 8 do 30 godina (petlići, mlađi pioniri, stariji pioniri, mlađi juniori, stariji juniori, seniori, mlađi dueti i stariji dueti) i oni su svoje umeće prikazali juče i danas pred žirijem. I ove godine učesnici su došli iz nekoliko zemalja. Osim iz Srbije, nadmetali su se i takmičari iz Austrije, Bosne i Hrvatske.

 

354494483 584320173597232 1034228412477698115 n

 

Njih je ocenjivao eminentni stručni žiri sačinjen od vrsnih muzičara i stručnjaka. Žiri je radio u sastavu Ljubiša Pavković dugogodišnji rukovodilac Narodnog orkestra RTS-a; Endži Mavrić muzički producent Grand TV-a; Mića Janković umetnički rukovodilac Narodnog orkestra RT Vojvodine; Ljiljana Stepić profesor harmonike; Mirko Kodić virtuoz na harmonici; Vlada Todosijević muzički producent na RTS-u

Finalno veče festivala otvorio je prošlogodišnji pobednik Mario Milenković, kao i prošlogodišnji pobednici u duetu.

 

354473290 580207267611629 3428425153855642559 n

 

U obe večeri je u večernjim satima na bini ispred Doma kulture u Ivanovu za posetioce pripremljen sadržajan revijalni program na kojem su nastupile poznate estradne zvezde Marko Gačić, Darko Filipović, Beki Bekić i Tea Stoševska, a pratio ih je orkestar Grand produkcije pod vođstvom Mikice Gačića.

 

354484356 270832102224957 6119562272135816200 n

 

Marko Guran direktor festivala i direktor Doma kulture Ivanovo veoma je zadovoljan kako je prošao i ovaj 6. festival Prva harmonika Vojvodine, posebno jer je vreme išlo na ruku organizatorima i jer je veliki broj učesnika došao da se takmiči.

Žiri je imao jako težak zadatak ali je radio veoma kvalitetno, učesnici su iz godine u godinu sve kvalitetniji i brojniji. Prvog dana festivala u mlađim kategorijama imali smo 56 takmičara, a ovog drugog dana u seniorskim i juniorskim kategorijama nastupilo je 18 izvođača sa veoma zahtevnim 15-ominutnim programom. Te kategorije uvek ostavljamo za poslednji dan takmičenja, jer imaju zahtevniji i duži program. Kvalitet učesnika je iz godine u godinu sve bolji, jer svi takmičari imaju veliko poštovanje prema svim članovima žirija, mnogo vežbaju i ne žele da izađu nedovoljno spremni pred njih, kaže Marko Guran.

 

marko guran

 

Marko Guran dodaje i da je festival od prvog dana dobro prihvaćen od strane takmičara, jer žiri čine kvalitetni i renomirani umetnici.

Još na samom početku nastanka festival je dobio podršku najboljih solista i profesora harmonike sa teritorije cele Srbije. To je i jedan od razloga zašto iz godine u godinu imamo veliki broj prijavljenih takmičara ne samo iz Srbije, već iz celog regiona. Zato smo morali da razmotrimo i neke promene u načinu rada žirija u okviru festivala, jer se pokazalo da je jedan dan malo za ovako veliki broj prijavljenih takmičara u svim kategorijama. Takmičarski deo i ove godine bio je podeljen u dva dana kako bi žiri s pažnjom odslušao kompletan program svakog takmičara i doneo odluku, rekao je Marko Guran.

Međunarodni festival harmonike „Zlatna dirka" je manifestacija koja promoviše i afirmiše narodno-izvorno stvaralaštvo, ali pre svega slavi harmoniku, koja je najzastupljeniji instrument na našoj teritoriji. U isti mah, ovaj festival motiviše i podstiče takmičarski duh mladih talenata.

 

orkestar mikice gacica

 

Zlatna dirka je najveći odnosno najbolje kotirani festival harmonike i najviši nivo takmičenja harmonikaša na teritoriji Vojvodine.

Idejni tvorac i organizator manifestacije je Dom kulture „Žarko Zrenjanin“ Ivanovo, koji je u saradnji sa Udruženjem estradnih umetnika „Balkan“ iz Pančeva u takmičenje uključio veliki broj umetnika sa teritorije cele zemlje. Podršku festivalu pružili su Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama i Grad Pančevo.

 

356577720 636805328375935 2803533795895768783 n 1

Autor:  Pančevo MOJKraj
Ocenite ovaj članak:
(2 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00