četvrtak, 19. april 2018.  09:36h
Pročitano 1466 puta

Projekat "Maturom do zdravlja" u Pančevu

Fitnes studio Fiesta u Pančevu nastavio je ove godine projekat “Maturom do zdravlja”, čiji je glavni cilj da se maturanti srednjih škola motivišu na bavljenje fizičkom aktivnošću.

Maturanti u okviru ovog projekta vežbaće tri puta nedeljno do kraja maja Maturanti u okviru ovog projekta vežbaće tri puta nedeljno do kraja maja N.A.

Projekat se sprovodi tokom aprila i maja, a zbog ograničenih sredstava, obuhvaćeni su maturanti dve pančevačke srednje škole – Tehničke škole “23. maj” i Gimnazije “Uroš Predić”.

Nataša Andrevski, fitnes trener kaže da je projekat osmišljen da se podigne kvalitet fizičkog zdravlja maturanata, s tim što je akcenat stavljen na devojčice koje imaju višak kilograma.

Maturantima ove dve škole, ukoliko žele, omogućeno je da besplatno vežbaju u Fiesta Fitnes studiju. U dogovoru sa njima radimo na tome da im se koriguje kilaža ili oblikuje telo, ali suština je da im matura samo bude motivacija zbog koje bi počeli da se bave fizičkom aktivnošću. Ovde ih učimo osnovnim elementima zdrave ishrane, osnovnim pravilnim pokretima pri vežbanju a dobijaju i psihološku podršku za izgradnju samopouzdanja. Osnovna ideja projekta je bila da se prvenstveno pruži pomoć gojaznim maturantima, ali zbog velike zainteresovanosti prihvatili smo prijave svih koji su želeli da vežbaju, kaže Nataša Andrevski.

 

0 matrom do zdravlj pvo fiesta

 

Psiholog Zdenka Radojković, porodični terapeut u okviru projekta je zadužena za pružanje psihološke podrške maturantima kroz radionice.

Cilj radionice će biti da se podigne njihova svest o važnosti i fizičkog izgleda i fizičkog zdravlja ali i psihičke stabilnosti. Govoriću im o tome koliko je bitan fizički izgled, ali i zdravlje i psihičko zdravlje, koliko je važno biti siguran, prebroditi strahove. Važno je da nauče da utvrde kako se ponašaju prilikom određenih zahteva kada je važno donositi odluke o svom zdravlju, o svom telu, ali i o svim daljim izborima. Moj zadatak biće da im podignem kvalitet psihološkog funkcionisanja u okviru celog projekta, objasnila je Radojković.

Kako naša sagovornica kaže, porodica se izgubila u današnjem sistemu vrednosti i u trci za materijalnim sticanjem, tako da deca ne znaju šta će i gde. 

Jako je bitno da u tim kriznim trenucima shvate ko su pre svega, da shvate koliko je važno da znaju da donesu odluku i da znaju da se izbore sa svojim strahovima. Važno je da znaju, posebno devojčice, da fizički izgled jeste važan ali da nije presudan, da im se ne nudi samo model grand lepotice sa silikonskim ustima i nadograđenom kosom, već da je fizički izgled bitan u smislu zdravlja, kaže Zdenka Radojković.

Rezultati prošlogodišnjeg pilot projekta bili su dobri, a promene kod mladih koji su bili uključeni ta dva meseca u realizaciju, bile su vidljive.

Ideja inicijatora projekta je da se sa njim nastavi u skladu s mogućnostima. Ove godine Gradska uprava je skromnim sredstvima podržala realizacijiu projekta “Maturom do zdravlja” na konkursu i zato su uključene dve srednje škole.

Maturanti u okviru ovog projekta vežbaće tri puta nedeljno do kraja maja.

 

0 plakat maturom do zdravlja 2018

Autor:  Pančevo.MOJKraj.rs
Ocenite ovaj članak:
(1 Glas)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00