petak, 9. septembar 2016.  08:32h
Pročitano 1282 puta

Šta je futsal? (VIDEO)

Ostao je još jedan dan do početka “Svetskog prvenstva u futsalu 2016” koje se igra u Kolumbiji. Svi mečevi će se igrati u tri grada Kali, Medeljin i Bukaramanga. 

Svi mečevi će se igrati u tri grada u Kolumbiji: Kali, Medeljin i Bukaramanga Svi mečevi će se igrati u tri grada u Kolumbiji: Kali, Medeljin i Bukaramanga pixabay.com

Pored timova, i navijači širom sveta se takođe pripremaju se za „obračun“. I dok su pravila fudbala dobro poznata, druga je priča sa futsalom. Postoje neke nedoumice odnosno varijacije pravila futsal igre. 

Da bismo vam pomogli da lakše možete pratiti predstojeće Svetsko prvenstvo, kuća fudbala FIFA je sumirala najvažnija pravila za Futsal.

40-minuta trajanja utakmice

Futsal igra se igra u dva dvadeseto minutna dela, sa 15 minuta pauze u poluvremenu. Tih 20 minuta predstavlja realno vreme za igru, pošto se sat zaustavlja svaki put kada lopta nije u igri ili ako je utakmica prekinuta. Sat odmah počinje ponovo čim igra se nastavlja.

Tajm-auti

Svaki tim može da zatraži tajm-aut jednog minuta po poluvremenu. Ovo se može uraditi samo kada ekipa zatraži pauzu dok je u posedu lopte, a merilac vremena je blagovremeno obavešten. Ako trener ne želi da koristi tajm-aut u prvom poluvremenu, ne može se preneti na drugi period. Nema tajm-auta ako meč ide u produžetke.

Leteće zamene

Svaki tim počinje sa jednim golmanom i četiri igrača na terenu. Tokom perioda igre od 40 minuta, još devet rezervnih igrača mogu da se koriste i oni mogu biti zamenjeni neograničeno puta. Još jedna od odlika futsala je da se izmene se mogu vršiti bez zaustavljanja igre. Zamene se moraju izvršiti u jasno označenim zonama za zamenu.

Sankcije/kazne

Ako igrač pravi prekršaj sudija može da odluči da dodeli ili direktan ili indirektan slobodan udarac, ili kazna ako se faul desio unutar kaznenog prostora. Baš kao u fudbalskoj igri na travnatom terenu, i žuti i crveni kartoni se može pokazati i u futsalu. Ako je igrač dobio crveni karton može da se zameni na terenu od strane zamene posle obavezne dvominutne vremenske kazne koja uvek prati crveni karton. Ako protivnički tim postigne pogodak za to vreme, zamena može da uđe u teren pre nego što je dva minuta kazne isteklo.

Golmani

Golmani mogu dodirnuti loptu sa rukama u kaznenom prostoru, tj. u polukrug sa radijusom od šest metara. Oni mogu da se kreću na terenu i mogu baciti loptu u protivničku polovinu. Ako golman ima loptu u posedu, mora odiigrati ka saigraču u roku od četiri sekunde, bez obzira na to da li je lopta u rukama ili na nogama. Golman ne može učestvovati u narednu napadu svog tima, osim ako protivnička strana prvi dodirne loptu ili golman je u protivničkoj polovini.

Faulovi

Sve greške počinjene od strane tima koji je rezultat slobodnog udarca ili kazni u jednoj polovini utakmice se računaju zajedno, a to su tzv. akumulirane greške. Kada je šesti faul napravljen, tim je dobio slobodan udarac bez zida, koji je deset metara od protivničkog gola i četiri metra iza prve bele tačke. Ako je greška je napravljena između penala i druge bele oznake, iz slobodnog udarca, može se izvesti bliže cilju. Ako utakmica ode u produžetke akumulirani prekršaji iz druge polovine ostaju na snazi.

Opšta

Futsal se igra sa optimalnom loptom (broj 4) koja se ne odbija koliko tradicionalna fudbalska lopta. Cilj je postići gol u protivnička vrata koja su dimenzija tri metra široka i dva metra visoka. Dvojica sudija sude utakmicu i nalaze se na svakoj strani. Lopta može izaći iz igre. Ako se to dogodi, igra se nastavlja ubacivanjem, poslavši loptu nogom. Nema ofsajda u futsalu!

Pravila možete pogledati i u ovom videu koji je pripremila kuća fudbala FIFA:

Autor:  Boris Pravilović
Ocenite ovaj članak:
(4 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00