ponedeljak, 25. septembar 2023.  11:23h
Pročitano 419 puta

Ultramaratonac Mihal Šulja pobednik ultramaratona u Beogradu

Najbolji ultramaratonac svih vremena u Srbiji i član AK „Dinamo“ Pančevo Mihal Šulja ponovo je u centru pažnje svetske ultranaratonske javnosti nakon što je minulog vikenda pobedio na trci u Beogradu.

Mihal Šulja je učestvovao u trci na 12 sati i ostvario ubedljivi trijumf rezultatom od 147,5 km. Ovo je drugi rezultat svih vremena u Srbiji a trenutno je deveti rezultat u svetu. Mihal Šulja je učestvovao u trci na 12 sati i ostvario ubedljivi trijumf rezultatom od 147,5 km. Ovo je drugi rezultat svih vremena u Srbiji a trenutno je deveti rezultat u svetu. AK Dinamo, Pančevo

 

U Beogradu je minulog vikenda održan međunarodni ultamaraton u organizaciji ultramaraton kluba „Sri cinmoy“. Veliki broj ultramaratonaca iz celog sveta je uzelo učešće na ovoj velikoj atletskoj manifestaciji. 

Organizacija besprekorna, za svaku pohvalu i možemo reći jedna od najuspešnijih u Srbiji kada su u pitanju atletska takmičenja van stadiona. Mihal Šulja je učestvovao u trci na 12 sati i ostvario ubedljivi trijumf rezultatom od 147,5 km. Ovo je drugi rezultat svih vremena u Srbiji a trenutno je deveti rezultat u svetu. Ovim rezultatom Mihal Šulja je postavio i rekord ultramaratonske trke koja se tradicionalno održava duže od 10 godina. Izuzetan rezultat i nedostižan za sve maratonce i ultramaratonce iz Srbije ali i iz regiona. Pokazao je Mihal Šulja da je u prethodnom periodu odlično trenirao. Ali, da li smo zadovoljni postignutim rezultatom Mihal Šulja i ja kao trener moram priznati da nismo. Planirani rezultat je bio 154 do 155 km i napad na Šuljin rekord Srbije, ali nije uspeo. Svi prolazi do poslednjih tri sata su bili odlični i u planiranom vremenu. Moram istaći da je Mihal Šulja u prolazu na šest sati bio skoro na rekordu Srbije na 6 sati, kao i na prolazu na 100 km. Sve je išlo po planu ali je tada usledio veliki pad. Za vreme trke je bila konstantno kiša koja je ,,hladila“ mišiće koji su pod konstantnim naporom i jednostavno je došlo do premora, kaže njegov trener prof. dr Ljupčo Cvetskoski.

Mihal Šulja je dao sve od sebe i pokušao je ipak da dostigne svoj rekord ali ovoga puta nije uspeo.

I mnogi bi rekli da moramo biti zadovoljni, ipak je to 9. mesto na svetskim rang listama i rezultat o kojima svi osim Mihala Šulje maštaju u Srbiji, ali mi smo postavili sebi mnogo veći cilj i jednostavno ne možemo biti zadovoljni. Šulju očekuje izuzetno jako takmičenje za dva meseca a to je svetsko prvenstvo koje je primarni cilj ove godine. Treninzi idu po planu, pobede se ređaju, ali ako želimo da na svetskom prvenstvu za koje su prijavljeni svi ultramaratonci sveta koji su među prvih 20 na svetskoj rang listi, Mihal Šulja bude u top 10 mora se još raditi, kaže trener Cvetkoski.

Sada Šulju očekuju poslednjih dva meseca napornog rada. 

Završne pripreme će biti izuzetno naporne i nadamo se bez povreda. Uradili smo analizu posle trke i tražili uzrok za taj mali nedostatak koji je bio potreban za ulazak u top 5 svetskih trkača. Jedini zaključak je bio da se organizam nije dovoljno oporavio od jedne od najboljih svetskih ultramaraton trka a to je pobeda i rekord Mihala Šulje na 345 km koja je bila pre samo dvadesetak dana. To takmičenje je sigurno bio taj mali tast na vagi koji je ostavio Mihala bez ostvarenog cilja. Idemo dalje i ovo će biti još veći motiv da usvešno završimo i ovu napornu sezonu, izjavio je trener prof. Ljupčo Cvetkoski.

Autor:  Pančevo MOJKraj
Ocenite ovaj članak:
(1 Glas)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00