ponedeljak, 15. april 2019.  09:46h
Pročitano 2067 puta

Ministarstvo kulture i informisanja RS podržalo manifestacije i programe Kulturnog centra Pančeva

Na nedavno završenim konkursima Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, Kulturnom centru Pančeva su dodeljena značajna sredstva za realizaciju više manifestacija, kao i dela redovnog godišnjeg programa, za 2019. godinu.

zgrada Kulturnog centra Pančevo zgrada Kulturnog centra Pančevo promo KCP

Sredstvima iz konkursa Ministarstva, u iznosu od 5.227.000 sufinansiraće se šest gradskih manifestacija u organizaciji Kulturnog centra Pančeva, kao i redovni godišnji program Galerije savremene umetnosti Kulturnog centra Pančeva.

Kada je reč o manifestacijama, Ministarstvo kulture podržalo je tri muzičke – 22. Pančevački džez festival (2.000.000), 9. Klasik Fest Pančevo (1.490.000) i 17. Ethno.com sa 137.000 dinara.

22. Pančevački džez festival nastavlja sa predstavljanjem istaknutih umetnika iz Sjedinjenih Država, Evrope i Srbije, prikazujući raznolike aspekte savremenog džeza u okviru glavnog festivalskog programa.  U  pratećem programu organizovaće se muzičke radionice, promocije neafirmisanih sastava, diskografskih izdanja i džez knjiga, izložba fotografija, kao i svakodnevni džem sešni po završetku glavnog programa.

9. Klasik Fest, festival kamerne muzike i ove godine obuhvata održavanje koncerata i muzičkih radionica sa učenicim MŠ i studentima FMU u nekoliko sakralnih i javnih prostora grada Pančeva. Festival ističe važnost izvođenja i negovanja kamerne muzike na ovim prostorima okupljajući vrhunske muzičare Srbije, Slovenije, Francuske, Nemačke i dr. Nosilac festivala je Kulturni centar Pančeva u partnerstvu sa UG Balkanskom kamernom akademijom.

17. Ethno.com World music festival predstavlja jasnu platformu za afirmaciju kulturnih vrednosti, interkulturnog dijaloga, tolerancije i jačanja građanskog društva.Muzička, kulturna i etnička raznovrsnost učesnika, kao i proces njihovog zbližavanja kroz učešće u festivalskim programima i ove godine daće dobru osnovu da se u Pančevu stvori raskrsnica energija i muzičkih stilova, promovišući na taj način dijalog između različitih kultura. 

Dve manifestacije iz oblasti likovnih i primenjenih umetnosti podržane su na konkursu Ministarstva kulture i informisanja: XIV UAD – Umetnost arhitektura dizajn “Izgraditi ponovo: umetnici o arhitekturi”, sa 450.000 dinara, i XIII Nove tehnologije – Noesis, sa 400.000 dinara. 

Ovogodišnji XIV UAD / Umetnost, arhitektura, dizajn pod nazivom „Izgraditi ponovo: umetnici o arhitekturi“ je izložba koja teži da kroz različite medije prikaže šta se dešava sa arhitekturom kada je savremeni umetnici uključe u svoje prakse i postave je u nov diskurs. Izložbom je obuhvaćena recentna umetnička praksa stvaralaca iz Srbije i šireg, post-jugoslovenskog regiona, ukazujući na značaj koji savremena umetnost ima za promišljanje arhitektonskog nasleđa i njenogovog kulturološkog značaja. 

XIII Nove tehnologije – Noesis, autora Milice Ćebić, neće biti analizirane u kontekstu umetnosti ((sistem) umetnosti- nove tehnologije – novi mediji – (sistem)umetnosti) već u kontekstu novih proizvodnih odnosa (savremeni kapitalizam – nove tehnologije –  umetnost) za umetnost. U fokusu će biti tehnologije veštačke inteligencije, mashine learning-a, zatim biotehnologije,  datamining, human-like robotisc i sl. uz teorijske radove  Delez/ Gatarija, P. Virnoa, Agambena, H&N, M. Lazareta, B. Stiglera.  Virnoa, Agambena, H&N, M. Lazzareta,  B. Stiglera, J.Čekića.

Takođe, manifestacija iz oblasti dečjeg stvaralaštva – 8. Međunarodni Bijenale umetničkog dečjeg izraza - BUDI „Ono što te čini srećnim!“, podržana je od strane Ministarstva kulture i informisanja sa 250.000 dinara. Reč je o međunarodnoj manifestaciji za decu, koja se u trajanju od mesec dana održava u Pančevu od 15. maja, i koja će predstaviti nagrađene dečje radove sa međunarodnog konkursa za decu do 15 godina. Više od 50 programa biće realizovano u okviru BUDI segmenta: književnost, muzika, pozorište, vizuelne umetnosti, radionice... Ove godine zemlja gost domaćin BUDI-ja je Izrael.

Kada je reč o redovnim godišnjim programima Kulturnog centra, Ministarstvo kulture i informisanja dodelilo je 500.000 dinara za Godišnji program i tehničku opremu Galerije savremene umetnosti Pančeva.

Autor:  PR saopštenje
Ocenite ovaj članak:
(2 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00