utorak, 6. novembar 2018.  16:25h
Pročitano 2323 puta

Otvorena izložba povodom jubileja PSCPD-a i KUD-a Stanko Paunović

U holu Gradske uprave grada Pančeva 6. novembra svečano je otvorena zajednička izložba povodom dva jubileja – 180 godina neprekidnog rada i postojanja Pančevačkog srpskog crkvenog pevačkog društva, 15 godina Dečjeg hora PSCPD-a i 70 godina Kulturno umetničkog društva NIS RNP „Stanko Paunović“.

 Članovi Dečjeg tamburaškog orkestra KUD-a „Stanko Paunović“, koji su izveli splet narodnih igara iz Banata Članovi Dečjeg tamburaškog orkestra KUD-a „Stanko Paunović“, koji su izveli splet narodnih igara iz Banata Grad Pančevo

Deo izložbe o radu i istorijatu Pančevačkog srpskog crkvenog pevačkog društva predstavio je autor Milan Jakšić, a izložbu „Jelek“ iz zbirke KUD-a „Stanko Paunović“ i manifestaciju „Etno glas“ predstavio je Dejan Trifunović. Izložbu je svečano otvorio gradonačelnik Pančeva Saša Pavlov.

Gradonačelnik je naglasio da je Grad Pančevo poznat po tome da neguje i nastoji da očuva kulturno, društveno, a samim tim i crkveno nasleđe kroz istoriju. 

O tome svedoči i to da je Pančevačko srpsko crkveno pevačko društvo bilo prvi potpisnik osnivačke povelje, kao najstarije Društvo, a da danas to isto društvo slavi 180 godina postojanja. Hvala vam u ime svih građanki i građana Pančeva što nas na velelepan način predstavljate, kako u zemlji, tako i u inostranstvu na festivalima, koncertima, takmičenjima i susretima horova. Praznik grada Pančeva tradicionalno obogati i uveliča međunarodni festival „Pančevački dani duhovne muzike“, koji već 21. godinu postoji, i koji započinje ovom izložbom. Isto to možemo reći i za KUD „Stanko Paunović“ koji nas na najlepši način predstavlja i pronosi ime Pančeva na smotrama i takmičenjima kako u zemlji, tako i u inostranstvu, kako kroz negovanje folklorne igračke i pevačke tradicije, tako i kroz izložbe i umetničke radionice, radionice narodnih pevanja u duhu očuvanja tradicije i kroz festival ETNO GLAS, istakao je gradonačelnik Saša Pavlov. 

On je dodao da ga posebno raduje kada vidi, kroz rad Dečjeg hora i dečjih ansambala, da u našoj deci imamo naslednike i čuvare naše kulture i tradicije.

 

0 izlozba pscpd 6 11

 

Otvaranje izložbe uveličali su članovi Dečjeg hora Pančevačkog srpskog crkvenog pevačkog društva koji su izveli kompozicije „Dostojno jest“ i „Slavite Gospoda“ i članovi Dečjeg tamburaškog orkestra KUD-a „Stanko Paunović“, koji su izveli splet narodnih igara iz Banata.

U holu Gradske uprave, u sredu, 7. novembra biće održana Etnološko-likovna radionica „Jelek“ od 19 sati, u četvrtak, 8. novembra od 17 sati u galeriji Doma omladine biće otvorena izložba dečjih radova „Jelek“, u petak, 9. novembra u Domu vojske biće održani koncerti folklornih ansambala od 20 sati.

U subotu i nedelju, 10. i 11. novembra u dvorani Apolo od 10 do 14 sati biće održane radionice učenja narodnih pesama sa Balkana. Takođe u dvorani Apolo Doma omladine Pančevo obe večeri vikenda rezervisane su za koncerte pevačkih grupa, u subotu od 17 sati, u nedelju, poslednjeg dana 18. „Etno glasa“ početak koncerta planiran je za 19 sati.

Autor:  Grad Pančevo
Ocenite ovaj članak:
(1 Glas)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00