utorak, 23. oktobar 2018.  18:43h
Pročitano 1525 puta

Poznati džez gitarista Ralph Towner gost pančevačkog džez festivala (VIDEO)

Treće festivalske večeri 21. Pančevačkog jazz festivala, pod nazivom Jazz around the world, 3. novembra u Dvorani Kulturnog centra Pančeva, nastupiće tri sastava: Schime Trio Plus One iz Srbije i Enrico Zanisi iz Italije od 20 sati,  Ralph Towner iz Sjedinjenih Američkih Država od 21.15, i Oded Tzur Quartet iz Izraela od 22.30. 

Ralph Towner Ralph Towner Paolo Soriani

Istorija džeza pamti Ralfa Taunera kao jednog od osnivača grupe Oregon, poznate po kombinovanju evropske klasike, američkih džez harmonija i etno muzike. Njihov izraz je mnogo godina kasnije bio etiketiran kao popularni „world music“, dok je sedamdesetih bio revolucionaran, pionirski poduhvat u ovako organskom mešanju različitih žanrova. 

Akustični gitarista Ralf Tauner, koji se podjednako dobro snalazi i u klasici i u džez idiomu, ali nikada dogmatski vezan za bilo koji od ovih pravaca, okrenut solo albumima ili malim formacijama, po potrebi i pitak i eksperimentalan, savršeno je manifestovao ovu „paralelnu dimenziju“ muzike sedamdesetih godina prošlog veka. 

Baš kao što je Oregon svojevremeno anticipirao svetske trendove u tretmanu etno muzike, tako je i Tauner dočekao da njegove solo i duo formacije budu valorizovane na odgovarajući način, te u neku ruku nađu mesto i u glavnoj struji umetničke muzike, neomeđene žanrovskim stegama. Premda već u ozbiljnim veteranskim godinama, ovaj gitarista je i dalje u odličnoj sviračkoj, aranžerskoj, i kompozitorskoj formi. Neumorno izdaje nove albume u formatima kojima je tiho i nenametljivo pokorio muzički svet, i ostavio neizbrisiv trag u srcima ljubitelja akustične gitare.

Schime Trio je pravi moderan mejnstrim džez bend današnjice, kakav smo dugo čekali da se pojavi u Srbiji. Sve što se od ovakvih postava očekuje je tu: nadahnuti saksofonista u prednjoj liniji benda, zanimljive kompozicije, prava razmera hard-bap tradicije te modernih ritmova i ukrasa ritam sekcije. Konačno, trio je sve više otvoren za proširenja, pa ih sada redovno gledamo u formacijama sa sufiksom “+1” ili “+2”, gde su najčešći dopunski članovi bili pijanista Sava Miletić i mladi saksofonista Rastko Obradović.

Na koncertu u Pančevu pridružiće im se italijanski pijanista Enriko Zanisi, pripadnik mlađe generacije modernog italijanskog džeza, kao sasvim prirodan izbor i ekskluzivno osveženje za ovu festivalsku priliku.

Saksofonista Oded Cur je dugo bio poznat po svom istraživanju indijske klasične muzike, zbog čega je stekao i epitet „istraživačka mikrotonalnosti“. Upravo ova karakteristika muzike iz srednjeazijske zemlje je definisala i njegov svirački stil koji je odudarao od tipičnog „zapadnjačkog“ stila, barem tokom prve faze njegove karijere. 

Baš kao i većina njegovih uspešnih zemljaka, Oded Cur se seli u Njujork gde gradi karijeru u duhu modernog američkog mejnstrim džeza.  Na albumima „Like a great river“ i „Translator’s note“ posebnu notu njegovoj muzici daje saradnja sa fantastičnim pijanistom Šaijem Maestrom, nekadašnjim saradnikom (basiste) Avišaija Koena i potom uspešnim bendliderom. Na aktuelnoj turneji ga menja još jedan sjajan pijanista, talentovani Nitaj Herškovic. 

No Curovo umeće se, naravno, ne iscrpljuje u odabiru vrsnih saradnika. Pažljiva dinamička gradacija kompozicija, topao kontrabas, soloi koji imaju „i glavu i rep“, narativnu strukturu karakterističnu za lepo raspisane i melodične teme, neki su od glavnih kvaliteta Curove muzike.

U Pančevu se od 1. do 4. novembra, u organizaciji Kulturnog centra Pančeva, održava dvadeset prvi Pančevački jazz festival. U okviru festivalskog programa nastupiće osam sastava, koji na najbolji način reprezentuju najnoviju produkciju domaćeg, evropskog i svetskog džeza.  

21. Pančevački jazz festival održava se uz pokroviteljstvo Grada Pančeva, Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama, a uz podršku Ambasade Sjedinjenih Američkih Država, Italijanskog instituta za kulturu, Austrijskog kulturnog foruma, Kolegijuma Hungarikuma i Ambasade Izraela u Srbiji.

Autor:  PR saopštenje
Ocenite ovaj članak:
(1 Glas)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00