subota, 20. oktobar 2018.  10:40h
Pročitano 2067 puta

Gradski štand Pančeva na Sajmu knjiga

Grad Pančevo će i ove godine, u Hali 4, imati svoj štand na 63. Međunarodnom beogradskom Sajmu knjiga.

Sajam knjiga u Beogradu biće otvoren 21. oktobra Sajam knjiga u Beogradu biće otvoren 21. oktobra pozivnica

Nosilac štanda je Gradska biblioteka, a nova izdanja predstaviće: Istorijski arhiv, Zavod za zaštitu spomenika kulture, Narodni muzej, Kulturni centar, Dom omladine, Udruženje književnika i književnih prevodilaca, Regionalni centar za talente „Mihajlo Pupin“ i Evroregionalni centar za razvoj društva u multietničkim sredinama „In medias res“.

63. Međunarodni beogradski Sajam knjiga počeće u nedelju, 21. i trajaće do 28. oktobra. Počasni gost je Kraljevina Maroko, a Niš je grad čijoj izdavačkoj delatnosti će biti posvećena posebna pažnja.

Zajednička sajamska promociju na platou „Branko Miljković“ najavljena je za sredu, 24. oktobra u 10 sati. Na njoj će učestvovati autori, urednici i predstavnici izdavača i Grada: pisac i većnik za kulturu Nemanja Rotar, pisac i književni kritičar Vasa Pavković, ekonomista Radovan Pešikan, fizičar dr Dragoljub Cucić, urednik programa u Domu omladine Nemanja Blagojević, Dunja Rotar iz Istorijskog arhiva, Damir Prašnikar iz Narodnog muzeja, Nikola Vlajić (autor knjige i izložbe „Kuće i ljudi“) i autori priloga u monografiji o Banatskom Brestovcu, koju je priredila direktor  Zavoda, Jasmina Vujović i drugi. 

Među novim knjigama su studija Radovana Pešikana, „Put izlaska iz krize – pozitivna kadrovska selekcija“, monografija Milana Đukića o 51. mehanizovanoj brigadi, delo „Stevo Čuturilo u kulturnoj istoriji Srba“ dr Nataše Ivetić, nove pesničke knjige u ediciji „Najbolja“ Udruženja književnika Pančeva, Bojana Samsona i Predraga Almažana, 41. „Rukopisi“ zbornik poezije i kratke proze mladih s prostora bivše Jugoslavije. Istorijski arhiv je objavio knjige: „Spomenica sokolskog pokreta u Pančevu“ Slobodana Petrovskog, „Istorija evangelističke opštine“ Georga Švalma i „Rumunski putopisci u Srbiji“ Mirča Marana.

Na Gradskom štandu će se naći i periodične publikacije: „Čitalište : naučni časopis za teoriju i praksu bibliotekarstva“, „Glasnik muzeja Banata“ i „Pupin“, glasilo Regionalnog centra za talente.

Promocija monografije o istaknutom a zaboravljenom intelektualcu 19. veka, „Stevo Čuturilo u kulturnoj istoriji Srba“, dr Nataše Ivetić, najavljena je za četvrtak, 25. oktobar u podne, u sali „Borislav Pekić“. O njoj će govoriti prof. dr Gordana Stokić Simončić, prof dr Bojan Đorđević i autorka.

Nastup ustanova kulture i neprofitnih izdavača podržava Grad Pančevo, a sponzor je pančevačka kompanija „Pasaž“ i njen vlasnik Vladimir Mitrović. Duh Banata i Pančeva u izlagački prostor Hale 4 će, ove godine, utkati umetnici Emila Sfera i Aleksandar Stojković. 

Autor:  Grad Pančevo
Ocenite ovaj članak:
(2 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00