petak, 19. oktobar 2018.  06:15h
Pročitano 1062 puta

Rudresh Mahanthappa nastupiće druge večeri pančevačkog džez festivala

U Pančevu će se od 1. do 4. novembra, u organizaciji Kulturnog centra Pančeva, održati dvadeset prvi Pančevački jazz festival.

Rudresh Mahanthappa Rudresh Mahanthappa detalj s plakata

U okviru festivalskog programa nastupiće osam sastava, koji na najbolji način reprezentuju najnoviju produkciju domaćeg, evropskog i svetskog džeza.  

Druge festivalske večeri, pod nazivom Art of the trio, 2. novembra u Dvorani Kulturnog centra Pančeva, nastupiće dva sastava: Kristóf Bacsó Triad iz Mađarske od 20 sati, i Rudresh Mahanthappa Indo-Pak iz Sjedinjenih Američkih Država od 21.30.

Mađarski saksofonista i kompozitor Krištof Bačo paradigmatski je primer uspešnog, modernog, evropskog džez muzičara. Okušao se u raznim stilovima džeza, od pravovernog bapa do etno i fank uticaja, sve do upliva eksperimentalnog zvuka. Diskografski veoma aktivan skoro dve decenije, poslednjih godina je naročito aktuelan s postavom „Triad”.

 

Kristóf Bacsó Triad photo

 

Kako i samo ime kaže, radi se o trio postavi koju čine njegovi stari saradnici – pijanista/klavijaturista Arpad Cumo i bubnjar Marton Juhas. Da se radi o ozbiljnom projektu u svakom pogledu, dokazuje i činjenica da je na njihovom prošlogodišnjem albumu „Pannon Blue” gostovao čuveni gitarista Lionel Lueke. Stilski i svirački zaokruženo izdanje, objavljeno za „BMC Records”, zasluženo je izvojevalo nagradu za najbolji mađarski džez album u 2017. godini. 

Rudreš Mahantapa se karnatskom muzikom, karakterističnom za južnu Indiju, bavio u nizu svojih projekata. Sve je počelo susretom sa indijskim saksofonistom Kadrijem Gopalnatom, koji ga je inspirisao da se pozabavi odnosom zapadnjačke muzike i tradicije zemlje porekla. I zaista, bilo je itekako zanimljivo videti i čuti kako Mahantapa, nesumnjivi virtuoz baperskog kova, uspeva da spoji fascinaciju Čarlijem Parkerom ili Džonom Koltrejnom sa muzikom za koju – na prvi pogled – ne biste pomislili da ima previše sličnosti. Ali to ovom kreativnom saksofonisti, kompozitoru i aranžeru nije predstavljao nikakav problem.

Njegov trio Indo-Pak Coalition predstavlja ga u saradnji sa Rezom Abasijem na gitari, kao i bubnjarem Denom Vajsom,  u originalnoj fuziji modernog džeza, bapa, i karnatske muzike. Ova postava, aktivna već desetak godina, proživela je i vlastitu evoluciju od debi albuma „Apti“ do prošlogodišnjeg „Agrima“ na kome proširuje zvučnu paletu kako gitarskim efektima, tako i elektronikom, te širom zvučnom paletom Vajsovih bubnjeva i perkusija. No ne treba imati sumnju – radi se o virtuoznim džezerima koji u svojoj modernosti ne zaboravljaju ni fundamentalne, univerzalne vrednosti žanra.

21. Pančevački jazz festival održava se uz pokroviteljstvo Grada Pančeva, Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama, a uz podršku Ambasade Sjedinjenih Američkih Država, Italijanskog instituta za kulturu, Austrijskog kulturnog foruma, Kolegijuma Hungarikuma i Ambasade Izraela u Srbiji.

Autor:  PR saopštenje
Ocenite ovaj članak:
(1 Glas)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00