četvrtak, 2. avgust 2018.  12:44h
Pročitano 2454 puta

Program Narodnog muzeja u Pančevu do kraja avgusta

Narodni muzej u Pančevu u okviru Kulturnog leta, do kraja avgusta je za Pančevce i njihove goste pripremio zanimljive izložbe i pozorišne predstave.

Deo programa "Kulturnog leta" biće realizovana tokom avgusta i u Narodnom muzeju Pančevo Deo programa "Kulturnog leta" biće realizovana tokom avgusta i u Narodnom muzeju Pančevo Pančevo.MOJKraj.rs/arhiva

Miroslav Birclin, direktor Muzeja kaže da će i tokom avgusta biti zanimljivih pozorišnih predstava u dvorištu ove ustanove kulture.

Prva pozorišna predstava biće odigrana 11. avgusta. U pitanju je “Flora Sens” o čuvenoj engleskoj bolničarki koja je došla u Prvom svetskom ratu u Srbiju da pomogne, a onda je završila kao kapetan sa 27 medalja i ranjavana je nekoliko puta i bila je veoma upečatljiva ličnost. Druga predstava “Luiza” biće odigrana 18. avgusta i takođe ima Prve svetski rat kao tematiku. Nosi naziv po Luizi Mišić, ženi čuvenog vojvode Mišića, koja je poreklom iz nemačke protestantske porodice. Mišića je upoznala na jednom balu u Srbiji, zaljubila se, porodica se nje odrekla zbog udaje za srpskog vojvodu. Luiza je Mišiću rodila šestoro dece, a na žalost dvojicu sinova izgubili su u ratovima upravo protiv Nemaca, tako da je priča ove predstave i teška i zanimljiva i pozivam Pančevce da dođu u Muzej i da je pogledaju, kazao je Birclin.

Za ljubitelje šaha polovinom avgusta biće otvorena izložba posvećena čuvenom šahisti Svetozaru Gligoriću.

Ta izložba će biti zanimljiva sportistima, prvenstveno šahistima. Ovaj čuveni šahista kompletan svoj legat, svoju zaostavštinu, ostavio je Gradu Pančevu i našem šah klubu da je čuva. Mi ćemo sada delove njegove zaostavštine izložiti. Biće raznih fantastičnih stvari, olimpijskih medalja, odela Bobija Fišera, Spaskog, njegove lične zabeleške, fotografije sa Če Gevarom… To je stvarno posebna poslastica za sve sugrađane, a posebno za šahiste, kaže Birclin.

Predstava "Laži me", koja je trabalo da bude izvedena krajem jula i koja je otakazana zbog kiše, biće izvedena tokom avgusta.

Izložba Muzeja Vojvodine, pod nazivom "Čurug na udaru imperija - 20 godina arheološke ekspedicije", biće otvorena u utorak, 7. avgusta u 19 časova, u Narodnom muzeju Pančevo. Autor izložbe je muzejski savetnik-arheolog Stanko Trifunović. Izložba će biti postavljena u prizemlju Narodnog muzeja i posetioci će moći da je pogledaju sve do polovine oktobra.

Autor:  Pančevo.MOJKraj.rs
Ocenite ovaj članak:
(3 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00