subota, 13. januar 2018.  09:07h
Pročitano 3675 puta

Premijera filma „U dolovima ravnice”

Dokumentarni film „U dolovima ravnice”, za koji je scenario napisao i režirao ga Bojan Vojnov iz Dolova, premijerno je prikazan u petak, 12. januara, u dvorani Kulturnog centra Pančeva.

Hrastova šuma u Dolovu, detalj iz dokumentarnog filma Hrastova šuma u Dolovu, detalj iz dokumentarnog filma Promo/FB Page

Ovo kinematografsko ostvarenje oslikava selo Dolovo i prikazuje život malog čoveka na selu u potrazi za iskonskom srećom i podseća nas na običaje, kulturu i tradiciju na koje ponekad, namerno ili slučajno, zaboravimo.

Kako je na promociji filma Vojnov rekao, ovo je era informacionih tehnologija, brze hrane i otuđenosti. 

 

0 bojan vojnov na promociji

 

Ovo je doba kada bi svi, barem na trenutak, trebalo da zastanemo i da se zapitamo ko smo i šta smo. Svaka bačena flaša pored puta, zakačena kesa na nekom drvetu, slomljena klupa u obližnjem parku nije odraz ni dobrih ni loših vremena, visokog ili osnovnog obrazovanja, dostupnosti ili uskraćenosti, nego odraz naše ličnosti. Nekada je život ljudi imao drugačiji smisao – čovek je bio obrazovaniji, mudriji, predvidljiviji. Selo, kao njegov jedini dom, bilo je stecište kulture, običaja, tradicije koju su čuvali, negovali. Film „U dolovima ravnice” predstavlja malo skromno delo islikano najlepšim bojama zahvaljujući divnim mladim ljudima entuzijastima koji su želeli da svoje mesto prikažu i na neki način opišu, ispričao je Bojan Vojnov.

Osim Bojana Vojnova koji potpisuje scenario i režiju, u stvaranju ovog dela su učestvovali i kamermani Zoran Kompar, Predrag Filipov i Luka Ivanović, koji je i montirao film. Aleksandra Dabetić je glumila, a kompozitorka i pijanistkinja Lena Gađanski je napisala muziku.

 

0 natasa mitreski s promocije filma dolovo

 

Film je proizvod projekta „Promocija kulturno-istorijskog nasleđa i kulturno-turističkih potencijala Dolova”, koji je sufinansiran od strane Grada Pančeva po Javnom konkursu za su/finansiranje projekata u oblasti kulture za prošlu godinu.

Nakon projekcije nastupili su crkveni hor „Sveti Aleksandar Nevski” Dolovo i Kulturno umetničko društvo „Banatski vez” iz Dolova.

Autor:  M.Manić
Ocenite ovaj članak:
(5 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00