nedelja, 17. decembar 2017.  19:47h
Pročitano 5240 puta

Rakidžić: Ni jedna vlast se nije ponosila razbojnicima

Film „Razbojnici Banata” reditelja Ivana Rakidžića snima se od jeseni 2013. godine, i sad ulazi u poslednju fazu.

Ivan Rakidžić, reditelj filma "Razbojnici Banata" Ivan Rakidžić, reditelj filma "Razbojnici Banata" Privatna arhiva

Četiri razbojnika predstavljena su u isto toliko priča – Adama Duma Njamcua igra Mladen Sovilj, Lazara Dobrića glumi Branislav Platiša, Marinka Marijaša igra Nikola Marković, a Barbula Laju Marko Adžić. Zapažene uloge imaju i Miroslav Žužić, Milenko Pavlov, Vesna Paštrović Šašić, Marina Vodeničar, Alisa Lacko, Vlasta Velisavljević, Milena Predić, Milan Caci Mihailović...

 

0 glumci u filmu adžic zuzic

 

 

Film je sniman po celom Banatu – u okolini Vršca, Deliblatskoj peščari, veći deo u Dolovu, u Zrenjaninu, Ečkoj, Arači, Pančevu a premijera će najverovatnije biti u septembru sledeće godine.

O banatskim razbojnicima, njihovim osobinama, ekipi filma i problemima koji su uzrokovali dugo snimanje razgovarali smo s rediteljem Ivanom Rakidžićem.

Razbojnici čije su životne priče predstavljene u ovom filmu su iz različitih delova Banata. Gotovo sve ličnosti su istinite, kao i većina događaja.

Film je rađen sa izvesnom dozom humora, imamo duhovit pristup, malo drugačiji toj temi, nije preterano ozbiljan. Sama tema je takva da jako malo materijala postoji o razbojnicima. Mnogo toga je sakriveno, sklonjeno jer se ni jedna vlast nije ponosila razbojnicima, pa su „zatamljivali”, sklanjali podatke o njima. To je na određen način za ovo što ja radim dobro, jer mi daje mogućnosti da na osnovu toga kako je to moglo da bude, i služeći se umetničkom slobodom, iskonstruišem neke delove na osnovu nekog materijala koji mi je dostupan, što može da čini priču mnogo zanimljivijom za gledaoce. Ti razbojnici su postojali, sve su to istinite ličnosti. Podatke sam dobijao zahvaljujući saradnicima na scenariju – dr Mirči Maranu i dr Šimonu Đarmatiju, koji su skupljali materijale. Dr Šimon Đarmati ima i objavljenu knjigu o jednom od razbojnika o Marinku Periću Marijašu, tako da sam je ja koristio, i iz nje uzimao neke delove i adaptirao ih za film. Tu je i Ljudmila Šajtinac, antropolog i etnolog koja je isto vrlo korisna, pronalazi sve što je mogla da pronađe. Njih troje su meni mnogo pomogli, a ja sam sve to sklapao, pisao dijaloge..., priča Rakidžić.

 

0 film razbojnici banata 2

 

Adamu Dumi nadimak je bio Njamcu (na rumunskom Nemac), a stekao ga je tako što se uvek oblačio elegantno, po nemačkoj modi. Zanimljivo je to da je po zanimanju bio učitelj. O Lazaru Dobriću ima jako malo podataka, od kojih su neki i kontradiktorni.

Na primer da ga je ubio neki od čuvenih harambaša iz Srbije, da je uhvaćen pa je njegova glava odsečena i donesena u Pančevo ispred Magistrata... Ima više varijanti kako je on završio, a jedna od najzanimljivijih je da se upoznao sa nekom ženom i da su ga ubili njegovi, jer ih je izneverio, jer je hteo da počne neki normalan život. Opredelio sam se za tu varijantu i uneo jednu ljubavnu priču.

Marinko Perić Marijaš je bio građanski tip i bio je dosta opasan. Umro je od tuberkuloze u zatvoru u Rumuniji, gde je osuđen na doživotnu robiju. Četvrta priča je najkrvavija – o jednoj ciganskoj bandi na čijem je čelu bio krvav i opasan razbojnik Barbul Laj zvani Laja.

On je bio čovek sa hiljadu imena – stalno ih je menjao da bi bio neuhvatljiv. Policija ga je dugo ganjala, stalno je menjao identitet, govorio je nekoliko jezika – rumunski, srpski, mađarski, nemački... Na kraju je došlo do izdaje, uhvatili su ga i on je završio u ludnici, u neuropsihijatrijskoj klinici kao težak šizofreničar. Njegova banda je bila jako krvava – ubijali su sekirama da bi pljačkali. S jedne strane su bili raspevani cigani, a kako padne mrak postajali su zlikovci. Ta priča je najkrvavija od ove četiri, ta grupa je bila najopasnija.

0 opasni razbojnici

 

Uglavnom je prva asocijacija na razbojništvo negativna.

Ali, uvek postoji ono poređenje sa Robin Hudom. U principu oni jesu takvi bili. Većina njih bar. Nisu pljačkali sirotinju, prvo što sirotinja nema, drugo što su na neki način gajili prema njima, razumevanje, poštovanje... A drugo objašnjenje je da su oni na taj način što su sirotinju pomagali u stvari kupovali poverenje, da ih ne otkriju, sklanjali se kod njih preko zime kada nisu bili aktivni u tim svojim razbojničkim delima, koristili ih kao jatake. Nisu ih dirali koliko zbog nekog humanizma pod znacima navoda, toliko i iz ličnih interesa da bi se zaštitili, da ih ovi ne prijavljuju žandarima, da ne otkrivaju njihova mesta gde se sastaju, gde se kriju... 

 

0 detalj iz filma razbojnici banata

 

„Razbojnici Banata” snimaju se već četiri godine, sa velikim pauzama, koje su posledica nedostatka sredstava.

Naime, ceo ovaj film je snimljen čudom, dobrom voljom ljudi, ekipe koja je radila bez dinara – niko nije imao nikakve honorare do dana današnjeg. Svi su radili i svi su bili vrlo raspoloženi za saradnju, što je meni dokaz da je ovo zanimljiv projekat. To što cela ekipa radi u nemogućim uslovima, a sa jako velikim entuzijazmom i voljom da se taj film završi, meni je dokaz da još uvek postoje entuzijasti, da postoje ljudi koji vole da rade, koji ne gledaju sve kroz novac, kroz neke materijalne vrednosti, već da im se prosto dopada projekat i da žele da učestvuju u njemu. Sada završavamo četvrtu priču za koju smo jedva smogli snage. Trebalo je da je snimimo u junu mesecu, međutim, na konkursu Grada Pančeva ovaj naš projekat nije bio prepoznat, nismo dobili sredstva. Zahvaljujući privatnim preduzetnicima koji su nam pomogli uspeli smo da nekako skupimo ona minimalna sredstva da završimo snimanje filma, a predstoji bitka s post-produkcijom za koju je potrebno dosta vremena i sredstava koje nemamo. Ali mi i dalje konkurišemo, učestvujemo na konkursima i pokušavamo da dođemo do novca da to završimo i onda da pustimo film u distribuciju i da eventualno posle radimo i seriju. Posebno bih hteo da naglasim izvrsnu saradnju s Gradom Zrenjanin, gde su nam gradonačelnik i njegov zamenik mnogo pomogli odobrivši nam sredstva koja možemo da koristimo, obezbedili su nam smeštaj i sve što nam je trebalo. Veoma smo im zahvalni jer su nam mnogo pomogli.

 

0 film razbojnici banata

Autor:  M.Manić
Ocenite ovaj članak:
(5 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00