petak, 10. novembar 2017.  19:51h
Pročitano 2163 puta

Obeleženo 45 godina časopisa za mlade na rumunskom jeziku Tineretea

U amfiteatru Visoke škole strukovnih studija za vaspitače "Mihajlo Palov" u Vršcu, svečano je 10. novembra obeležena 45. godišnjica rumunske štampe za omladinu u Vojvodini i 45. godišnjica časopisa "Tinerecea".

Svečano je obeležena 45. godišnjica rumunske štampe za omladinu u Vojvodini i 45. godišnjica časopisa "Tinerecea" Svečano je obeležena 45. godišnjica rumunske štampe za omladinu u Vojvodini i 45. godišnjica časopisa "Tinerecea" NIU Libertatea

Ovaj časopis na rumunskom jeziku je jedini te vrste u Srbiji, a namenjen je mladima u zemlji i inostranstvu. 

Povodom ovog jubileja okupilo se mnogo zvanica i gostiju, među kojima i predstavnici rumunskog konzulata u Vršcu.

 

0 IMG 0197

 

Časopis "Tinerecea" je osnovan 1972. godine, jer je postojala potreba da mladi imaju magazin na rumunskom jeziku, gde bi pisali o svojim interesovanjima i problemima. Naziv časopisa je od osnivanja do 1995.godine bio Tribuna Tineretuli.

Tokom 45 godina naš časopis je uspeo da prevlada sve poteškoće, kako bi ostao slobodan. Časopis je namenjen mladima koji čitaju rumunski jezik, pre svega iz Vojvodine, ali i šire. Redakcija časopisa je mala, ali ponosni smo na veliki broj saradnika iz gotovo svih gradova i sela gde ima Rumuna. Ubeđeni smo da će časopis da opstane još mnogo mnogo godina, rekao je Niku Čobanu, direktor N.I.U. "Libertatea".

 

0 IMG 0144

 

Niku Čobanu je istakao da je časopis nekada bio prevashodno glas omladinskih organizacija, dok se danas insistira na tome da mladi bez predrasuda kažu šta misle.

Mladi imaju pravo na sopstvenu viziju kao i na svoj svet. Mi možemo i želimo da ih podržavamo, i to i radimo. Časopis treba da bude otvoren za sve koncepte kako bi imao kontinuitet, kazao je Čobanu.

U okviru obeležavanja jubileja dodeljene su i nagrade književnog konkursa, kao i zahvalnice saradnicima i prijateljima koji su doprineli izdavanju časopisa. 

 

0 IMG 0165

 

U muzičkom delu programa učestvovale su Anelia i Anisia Babuc.

Autor:  Pančevo.MOJKraj.rs
Ocenite ovaj članak:
(2 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00